Placă comemorativă la Carei

În data de 25 aprilie la ora 12.00, sub semnul Centenarului va avea loc la Carei ultima acțiune a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare din cadrul proiectului:” Înfăptuitorii unirii de pe Granița de Nord-Vest” aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Conform proiectului au fost depuse plăci cu credenționalele în fiecare localitate care a trimis delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Asadar in data de 25.04.2019 se va dezveli o placa comemorativa pe fatada liceului Iuliu Maniu din orasul Carei.

Am ales (împreună cu oficialitățile din Carei) locul cel mai important – fațada Liceului ”Iuliu Maniu” – pentru ca numele celor de pe placa comemorativă să fie sub ochii tinerelor generații. Motivația locului este legată de importanța și rolul lui Iuliu Maniu (ca și Președinte al Consiliului Dirigent din 1918) pentru județul Satu Mare – el fiind prezent la Carei în data de 27 aprilie 1919, alături de Prefectul Alexandru Racoți, pentru a prelua Prefectura Județului și mutarea ei la Satu Mare. De asemenea, în data de 24 aprilie 1997 i-a fost acordat acestui Liceu numele de ”Iuliu Maniu”. Prezența noastră, între aceste date – 24 aprilie și 27 aprilie (ținând cont și de Sărbătorile Pascale) este, astfel, una de reconstituire a memoriei istoriei românești la Carei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.