Ministrul Gabriel Leș: “Putem alege să fim parte a soluțiilor sau, dimpotrivă, a problemelor!”

Mă surprind declarațiile domnului președinte”, spune ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, în urma declarațiilor președintelui Klaus Iohannis referitoare la programele de înzestrare ale Armatei.

”Mă surprind declarațiile domnului Președinte referitoare la programele de înzestrare, prin simplul motiv că Strategia de Apărare a Țării și programele esențiale de înzestrare au fost validate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și domnia sa, în calitate de comandant al forțelor armate și președinte al CSAT, așa cum prevede Constituția, la articolul 92, este la curent cu stadiul fiecărui proiect în parte.

Mai mult, liniile de mesaj ale domniei sale, deja binecunoscute dar din ce în ce mai greu de înțeles, sunt reiterate pe timpul unei dezbateri legate de poziționarea Mării Negre în regiune și acțiunile întreprinse de către #ArmataRomâniei pentru consolidarea Flancului Estic. Mă întreb, oarecum retoric, dacă acesta ar fi fost cadrul propice pentru lansarea a noi atacuri nejustificate asupra Guvernului României și a uneia dintre instituțiile cu cea mai mare încredere în rândul românilor. În fața a numeroși invitați din țările aliate, diplomați, reprezentanți ai mediului academic internațional, domnia sa folosește un mesaj destabilizator la adresa intereselor României și face referire la Armata României în notă politică. Tot domnia sa a considerat că țara noastră nu este pregătită pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, și iată cum, după numai trei luni, România a finalizat negocierile în 90 de dosare cu impact major la nivelul UE, ceea ce înseamnă că #GuvernulRomâniei a obținut consensul pe un număr mai mare de teme europene decât au obținut în șase luni alte guverne care au deținut președinția rotativă.

Domnule Președinte, MApN înseamnă, înainte de toate, militarul român. Acel militar care luptă în teatrele de operații, umăr la umăr cu partenerii și aliații noștri. Acel militar care lasă familia acasă, timp de șase luni, pentru a îndeplini misiunea încredințată de țară.

Contribuţia naţională la creşterea credibilităţii aliate constă şi în alocarea unui nivel minim de două procente din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, în Guvernarea PSD, pentru cel puțin 10 ani. Țara noastră alocă unul dintre cele mai mari procente la nivel aliat, 35% pentru achizițiile de tehnică nouă, fapt ce va contribui în final la consolidarea statului României ca factor de stabilitate în Regiunea Mării Negre.

De la preluarea mandatului ministerial, am comunicat transparent stadiul fiecărui program de înzestrare și nu voi înceta să fac acest lucru. Ministerul Apărării nu are nimic de ascuns, mai ales când discutăm despre necesități operaționale vitale pentru militarii români și programe importante asumate în Programul de Guvernare. După o perioadă îndelungată de subfinanțare cronică a Armatei României, readucerea capabilităților la standarde moderne, care să ne asigure relevanța militară în regiune, cere efort, pragmatism, viziune și, da!, solidaritate din partea tuturor factorilor de decizie. Putem alege, evident, să fim parte a soluțiilor sau, dimpotrivă, a problemelor. Vă asigur că, în ceea ce ne privește, atât la nivelul echipei de conducere a MApN, cât și al întregului Guvern, facem tot ceea ce ne permite legea pentru a pune, cât mai rapid posibil, la dispoziția militarilor noștri, echipamentele moderne de care au nevoie pentru a asigura securitatea acestei țări.

Continui să cred că dialogul este esențial. Dialogul prin mesaje publice poate asigura efemere câștiguri în planul imaginii, dar nu va contribui semnificativ la rezolvarea problemelor care cer o abordare eficientă, pragmatică și în cadrul legii”- a scris ministrul Gabriel Les pe pagina de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.