Investiții de aproape 6 milioane de euro în comuna Racșa

Peste 5,8 milioane de euro este suma atrasă prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) de Primăria Racșa.

Construirea unui pod peste pârâul Valea Satului, proiect finalizat în 2018, dar și obiectivele aflate în derulare în prezent în comuna Racșa, respectiv extinderea reţelei de canalizare menajeră și apă potabilă, finalizarea construcţiei căminului cultural, alimentarea cu apă a localității Racșa Vii, construirea unei grădinițe și a unei școli, dar și modernizarea dispensarului medical, dovedesc că PNDL este cel mai bun program de investiții din ultimii 20 de ani.

3,3 milioane de euro prin PNDL I pentru apă și canalizare

Prin PNDL I (2015-2019), în comuna Racșa au fost demarate două mari proiecte: extinderea reţelei de canalizare menajeră și apă potabilă, în valoare de peste 3,3 milioane de euro, si finalizarea construcţiei căminului cultural, investiție ce se ridică la suma totată de peste 500.000 de euro.

Cea mai mare investiție prin PNDL II: 1 milion de euro pentru o școală nouă

Prin PNDL II, în perioada 2017-2020, Primăria Racșa are în derulare cinci mari investiții: alimentarea cu apă a localității Racșa Vii (peste 300.000 de euro), construirea unei grădinițe (300.000 de euro) și a unei școli (1 milion euro), modernizarea dispensarului medical (240.000 euro) dar și construirea “Podului lui Endre” peste pârâul Valea Satului (circa 77.000 de euro), proiect finalizat în 2018.

Cea mai mare investiție care va fi realizată în comuna Racșa prin PNDL II este construirea unei școli în valoare de peste 1 million de euro. Noua școală va avea 12 săli de clasă și va fi dotată cu toate echipamentele necesare funcționării unei instituții de învățământ moderne, în care elevii și dascălii să fie motivați deopotrivă. Primarul Toma Betea a semnat deja contractul de finanțare.

Dispensar modern

Primăria comunei Racșa a obținut finanțare și pentru modernizarea dispensarului medical din localitate, acesta urmând să fie cel mai modern din județul Satu Mare. Primarul comunei, Toma Betea, a semnat zilele trecute contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, valoarea investiției ridicându-se la peste 240.000 de euro.

Pod peste pârâul Valea Satului

Construcția podului peste pârâul Valea Satului, inaugurat în 2018, a putut fi posibilă datorită obținerii finanțării prin PNDL, investiția totală ridicându-se la 77.000 de euro. “Podului lui Endre” are o deschidere de 7,6 metri, pentru două benzi de circulație, cu carosabil de 7 m și trotuar pe partea din amonte, cu parapet pietonale.

Primarul Toma Betea: Eforturile noastre se materializează

Primarul Toma Betea a declarat că principalele beneficii pentru comunitățile locale sunt date de faptul că prin intermediul PNDL au acces la fonduri guvernamentale și localitățile cu un număr mai mic de locuitori, nu doar marile orașe.

“Programul Național de Dezvoltare Locală că este cel mai bun program de investiții din ultimii 20 de ani, deoarece de el pot beneficia atât marile orașe, cât și cele mai mici localități din România”, a declarat primarul Toma Betea.

Totodată, social-democratul a adăugat că investițiile realizate în comuna Racșa nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul consilierilor locali, parlamentarilor și miniștrilor PSD care reprezintă interesele județului Satu Mare la București.

“Aceste obiective îndrăznețe ni le-am propus încă de la începerea mandatului de primar împreună cu consiliul local. Mă bucur că eforturile noastre se materializează, iar toate acestea nu ar fi fost posibile fără eforturile comune ale administrației locale, autorităților județene și a sprijinului alocat de guvern”, a spus primarul Toma Betea.

La nivelul judeţului Satu Mare, totalul investiţiilor realizate prin PNDL 1 și PNDL 2 se ridică la 1,215,262,563.93 lei, al investiţiilor în derulare este de 854,313,363.14 lei, iar totalul investiţiilor contractate este de 360,949,200.79 lei.

De asemenea, județul Satu Mare va beneficia, prin Compania Naţională de Investiţii, de suma totată de 31.024.730,77 lei pentru proiecte în mai multe comune şi oraşe, derulate în perioada 2016-2019.  Valoare totală a proiectelor de investiții pe județul Satu Mare se ridică la 1,392,553,128.71 ron.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.