Gabriel Leș: Atacurile oficialilor europeni subminează încrederea românilor în UE

Avertismentele transmite de oficiali europeni autorităților de la București cu privire la legile justiției și la dosarele Laurei Codruța Kovesi reprezintă o imixtiune „flagrantă” în treburile interne ale țării, spune ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Leș și-a argumentat pozitia printr-o postare pe Facebook:

„Startul campaniei electorale tulbură atmosfera politică autohtonă, însă aparent avem de-a face cu un fenomen de contagiune cu efecte vizibile până la Bruxelles. Nevoia de a muta atenția de la adevăratele probleme ale Uniunii, plasează actualmente România într-o poziție ce frizează absurdul.

Declarațiile de ultimă oră ale unor oficiali europeni generează confuzie, Guvernul României aflându-se în postura de a da explicații cu privire la niște decizii inexistente. Se pare că oficialii europeni în vâltoarea campaniei nu au rezistat tentației de a fructifica electoral un domeniu ce ar trebui tratat cu maximă responsabilitate și sobrietate: Justiția. A pune în acord deciziile curții constituționale cu legislația în vigoare a devenit pentru anumiți exponenți ai instituțiilor de la Bruxelles o amenințare la adresa statului de drept.

Avem de-a face totodată cu situații inedite. Aceiași oficiali au cerut public ca o instanță din România să judece într-o anumită direcție speța ce o implică pe candidata la funcția de șef al Parchetului UE. Această doleanță bănuiesc că nu se adresează partidului de guvernământ, ci acelor entități care se îndeletnicesc cu asigurarea unor culoare în justiție.

O asemenea imixtiune flagrantă a generat o reacție fără precedent din partea secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, forul acuzându-i pe oficialii europeni de încălcarea independenței justiției, prin exercitarea de presiune publică în vederea adoptării unei soluții ce vizează o procedură judiciară în curs.

Dincolo de inadecvarea abordării față de un stat partener, sau de utilizarea dublului standard, găsesc extrem de contraproductivă atitudinea unor state care de la amvon fac apel la consolidarea Uniunii. Apartenența României la Uniunea Europeană este un drept câștigat cu sacrificii însemnate, iar astfel de atitudini discriminatorii față de țara noastră nu fac altceva decât să submineze încrederea cetățenilor într-o organizație de care am decis cu entuziasm să ne legăm destinul. Infatuarea a decuplat partidele tradiționale europene de la agenda publică, iar astăzi pe Bătrânul Continent prosperă tot soiul de facțiuni populiste și eurosceptice, în vreme ce un partener de talia Marii Britanii a luat o decizie extremă.

Sper în revenirea la dialog și rațiune”, este poziția ministrului Apărării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.