Sculpturi in relief. Expozitie deschisa la Centrul de Creație

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a organziat miercuri, 3 aprilie vernisajul expoziției de arte plastice al artiștilor plastici sătmăreni Kóter Vasile (sculptură) și Ioan Cătălin Sălăjan (metaloplastie).

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: managerul instituției Robert Laszlo, scriitorul Felician Pop și artistul Ioan Sălăjan.

Vasile Koter este un artist adevărat, care are în spate o vastă operă, un număr impresionant de lucrări. Face sculpturi în relief de mare valoare cu tematică istorică și social. Este uimitoare fantezia şi migala care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse.

La vârsta lui este un artist care poate zice că „a străbătut deșertul”, un artist care l-a studiat pe maestrul Vida Geza, „și nu a luat nimic de la dânsul”, a rămas un original în tot ce face.
Ioan Cătălin Sălăjan s-a născut la Bucureşti, dar familia s-a mutat destul de repede în nordul ţării, locul de origine al tatălui.

Pasiunea pentru artă s-a făcut vădită în liceu, când şi-a descoperit un mare prieten şi maestru în persoana pictorului şi profesorului sătmărean Andrei Szanto. Sub îndrumarea lui Szanto tânărul Sălăjan a deprins tainele desenului, iar de la maestrul Bogosi a învăţat lucrul cu ceramica.

A avut o revelaţie la 14 ani, când a vizionat, tot în Baia Mare, expoziţia artistului metaloplastician Ştefan Kosma şi a descoperit farmecul modelării metalului.
Evenimentul a fost moderat de către Enyedi Ștefan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.