Programul gROwth, votat azi în Camera Deputaților. Ce spune deputatul Ioana Bran

Camera Deputaților a adoptat, azi, 3 aprilie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 104/2018 care vizează implementarea programului guvernamental “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” pentru minori.

Programul guvernamental „gROwth- Contul individual de economii Junior Centenar” are ca obiect înființarea unui cont special de economisire sub forma de depozit. Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetățean român; nu a împlinit vârsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia”, se arată în proiectul de lege.

“Programul „gROwth – contul individual de economii Junior Centenar” a fost votat azi în Camera Deputaților. Este un program promovat prin OUG nr. 104/2018, iar beneficiari sunt copiii și tinerii de până la 18 ani. Din ziua în care se naște copilul, părinții sau ocrotitorii legali pot deschide un cont d economii Junior Centenar la trezoreria statului. Pentru o depunere anuală de cel puțin 1200 lei, statul acordă o primă de 600 de lei pe an. Dobânda anuală pentru banii din cont este de 3%. Copiii aflați în instituții de ocrotire publice sau private vor beneficia de depunerea anuală de 1200 de lei prin grija Ministerului Muncii și Justiției Sociale”, spune deputatul social-democrat Ioana Bran.

Minorii beneficiază de o primă de la stat de 600 de le anual dacă în contul lor a fost depusă suma minimă de 1.200 lei în acel an.

„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 le. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, potrivit actului normativ.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăți un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, în cazul achiării cheltuielilor pentru suportul servciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie, în cazul decesului titularului contului, se mai arată în proiectul de lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.