Ministrul Gabriel Leș, în vizită la Uzina Mecanică București (Foto)

Ministrul Apărării Naționale Gabriel Leș a efectuat azi, 22 martie o vizită la Uzina Mecanică București pentru a vedea la fața locului stadiul realizării lucrărilor la liniile de asamblare pentru transportoarele Armatei României.

„Am discutat în repetate rânduri despre implementarea unuia dintre programele esențiale de înzestrare ale Armatei României, „Transportorul blindat pentru trupe 8×8”.
Pentru prima etapă a acestui program a fost semnat, la începutul anului 2018, un contract cu GDELS-Mowag, pentru achiziția a 227 de transportoare şi derivate, produse pe platforma PIRANHA 5, precum şi suportul logistic iniţial.

Conform contractului, cu excepţia primelor 30 de transportoare care vor fi produse în facilităţile GDELS-Mowag din Elveţia, celelalte 197 vor fi produse în România, la Uzina Mecanică București.

Am efectuat astăzi, împreună cu ministrul economiei, Niculae Bădălău, o vizită la această uzină, pentru a vedea la fața locului stadiul realizării lucrărilor la liniile de asamblare pentru transportoarele Armatei României. Am discutat, de asemenea, despre primele opt transportoare din contract, care au sosit deja în țară, după asamblarea în Elveția, și despre perspectivele finalizării activităţilor de testare şi evaluare și procedurilor de acceptanţă la fabrică a tuturor produselor care urmează a fi livrate anul acesta către #MApN. Sperăm ca producătorul să poată recupera curând termenele deja stabilite în calendarul de livrare.

Conform prevederilor contractuale, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului subsecvent. Însă se constată o întârziere și ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalitățile prevăzute de contract. M.Ap.N. a achitat un avans de 30 la sută din suma prevăzută în contract, avans pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară”, spune ministrul Gabriel Leș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.