Ciprian Crăciun despre clădirile neîngrijite: „Sute de persoane circulă zilnic pe lângă astfel de proprietăți”

Consilierul municipal PSD Ciprian Crăciun își manifestă îngrijorarea cu privire la pericolele pe care le reprezintă clădirile vechi și neîngrijite de către proprietarii acestora. Cu toate acestea în februarie 2017 Primăria municipiului reședință a amenințat cu amenzi proprietarii care nu își întrețin imobilele. Amenzile pot să ajungă până la 3000 de lei.

Iată poziția consilierului municipal Ciprian Crăciun:

„In data de 28 02 2017 Primaria municipiului Satu Mare a emis un comunicat de presa prin care isi arata ingrijorarea pentru cetatenii care circula pe langa cladiri neintretinute si amenința cu amenzi pentru proptietarii care nu-si intretin cladirile. In acest sens s-au stabilit si niste sanctiuni.

Sute de persoane circula zilnic pe langa astfel de proprietati si nu se ia nici o masura. Ma intreb daca primarul municipiului Satu Mare a dispus anumite sanctiuni si asupra proprietarilor imobilului din fotografiile atașate.

Avand în vedere numărul mare de intervenții din ultimul timp la fațadele clădirilor din municipiul Satu Mare pentru înlăturarea elementelor constructive (părți din fațadă – tencuială și/sau acoperiș), vă aducem la cunoștință obligațiile asociațiilor de proprietari sau de către proprietari (locatari).

În conformitate cu prevederile art.14, art.34 alin.1 din Legea nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, administrarea, întreținerea, reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari, aceștia fiind obligați să mențină proprietatea individuală în stare bună pe propria cheltuială.

Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari constituie contravenție și se sancționează, conform actului normativ mai sus menționat, cu amendă de la 500 la 3000 de lei.

De asemenea atragem atenția cetățenilor următoarele: în conformitate cu prevederile art.4 lit.a din Hotărârea Consiliului Local nr.33/2011privind stabilirea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţi în domeniul edilitar-gospodăresc, ordinii, curăţeniei şi igienei publice, a circulaţiei rutiereîn municipiului Satu Mare (modificat cu H.C.L. 158/2011 și H.C.L. 90/2013) ”neîntreținerea în stare corespunzătoare a imobilelor deținute cu orice titlu – reparații și zugrăvire a părților exterioare ale clădirilor, neînlocuirea jgeaburilor, burlanelor uzate, țiglelor și geamurilor sparte și a panourilor publicitare uzate,etc., se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoane juridice”.

”Nemarcarea și neizolarea imediată a zonei expuse, de către proprietarul construcției care, ca urmare a gradului de degradare al acesteia (desprinderi de elemente constructive, părți din fațadă sau acoperiș) afectează spațiul public, se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoanele juridice.”

Conform art.25 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, proprietarii au obligația de a efectua la timp lucrările de întreținere și reparații, de asigurare a urmăririi comportării în timp a construcției, de a asigura realizarea lucrărilor de intervenție asupra asupra constructiei” – comunicatul Primariei Satu Mare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.