Ministrul Gabriel Leș despre furnizarea transportoarelor blindate: România va percepe penalizări

Deși trebuiau să fie livrate încă la mijlocul lunii ianuarie 2019, cele 36 de transportatoare blindate 8X8 Piranha 5, încă nu au ajuns în țara noastră. România va percepe penalităţi pentru întârzierile înregistrate la livrările de transportoare, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

„Undeva la mijlocul lunii ianuarie trebuiau să fie livrate primele 36 de bucăţi transportoare 8X8 funcţionale. La ultimele teste de acceptanţă, această turelă nu trecuse aceste teste. Este foarte posibil să intrăm într-o perioadă în care vom emite facturile pentru penalizări, pentru că nu s-au respectat termenele livrării în condiţiile în care noi avansurile le-am plătit pentru aceste transportoare. Eu cred că este o problemă strict de întârziere”, a subliniat Leş.

Cu toate acestea, ministrul Apărării şi-a exprimat speranţa că primele 36 de transportoare vor ajunge în țara noastră în următoarele două luni.

„Această capabilitate va intra în înzestrarea Armatei României cât de repede, primele 36 de bucăţi, eu sper că în următoarele două luni de zile, bineînţeles, cu respectarea contractelor, cu respectarea tuturor testelor de acceptanţă pe produsul respectiv. Produsul este extrem de complex. În contract era prevăzut ca minimum şase bucăţi din acestea să fie integrate şi parte din ele să fie construite aici în România. Nu se face carcasă, nu se face motorul, dar să fie integrate în industria noastră de apărare, respectiv la Uzina Mecanică Bucureşti”, a adăugat Gabriel Leş.

Programul a fost iniţiat, în noiembrie 2017, prin Hotărâre a Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.