CCR a decis ! Legea bugetului de stat este constituțională

Legea Bugetului de stat pe 2019 este constituţională. Decizia a fost luată astăzi, 6 martie în cadrul Curții Constituționale, cu majoritate de voturi.

Pe 22 februarie, şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs.

În document, Klaus Iohannis spunea că nu a fost respectată atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit șefului statului, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Preşedintele preciza şi că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Şeful statului susţinea, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 – 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

„Tentativa președintelui Iohannis de a bloca Legea bugetului s-a oprit la Curtea Constituțională. Exercițiul electoral prin care președintele a lovit direct în pensionari, profesori și copii, a împiedicat derularea investițiilor și dezvoltarea comunităților locale a luat sfârșit. CCR a respins sesizarea președintelui, Legea bugetului este constituțională!”, spune deputatul social-democrat, Ioana Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.