Ioana Bran despre Legea tineretului: „Am susținut acest proiect din toată inima!”

Comisia buget-finanțe-bănci a avizat astăzi, 5 martie proiectul legii tineretului, un demers susținut de deputatul sătmărean social-democrat Ioana Bran încă de pe vremea când a îndeplinit funcția de ministru al Tineretului și Sportului. Proiectul a primit aviz favorabil și mai e puțin până când acesta va ajunge în plenul Camerei Deputaților.

„Un proiect de lege pe care l-am gestionat de la bun început – Legea tineretului – a fost prezentat azi pentru avizare în cadrul Comisiei buget-finanțe-bănci a Camerei Deputaților. Am susținut acest proiect din toată inima!

Am lucrat această lege în perioada în care am fost ministru al Tineretului și Sportului. Domeniul era insuficient reglementat, legislația în domeniu era veche, din anii 2004-2006 și se impunea o corelare a tuturor prevederilor din domeniu într-o lege nouă, unitară și modernă.

La 5 iulie anul trecut, după etapa de consultări publice, Legea tineretului a fost aprobată de Guvern și a fost trimisă către Parlament. Senatul a adoptat proiectul de lege la sfârșitul anului 2018, iar acum se pregătește de adoptare în Camera Deputaților.

Prin această lege se reglementează cadrul juridic necesar pentru implementarea politicilor de tineret, a dezvoltării personale și profesionale a tinerilor, precum și susținerea implicării tinerilor în viața societății și dezvoltarea infrastructurii pentru tineret.

O secțiune este dedicată înființării Centrelor comunitare de tineret, obiectiv asumat prin Programul de Guvernare. Autoritățile centrale și locale vor sprijini activitatea de tineret cu resurse materiale, financiare și informaționale, astfel că la nivel național, județean și local vor fi create spații speciale pentru activități de tineret, informare, consiliere, îndrumare și învățare non-formală.

Tinerii vor avea acces gratuit la programe de educație civică și juridică. De asemenea, vor avea acces gratuit la proiecte și programe care au drept scop formarea unor abilități practice de viață, inclusiv la stagii de practică în instituțiile publice.

Legea mai stabilește o serie de facilități pentru inițiativele antreprenoriale ale tinerilor, inclusiv faptul că incubatoarele de afaceri vor fi sprijinite de stat.
Legea tineretului este o lege a egalității de șanse. Tinerii vor fi consultați în luarea deciziilor care-i privesc și vor fi protejați față de orice formă de discriminare.
Comisia a avizat favorabil proiectul de lege. Mai e puțin și vom ajunge în plen. Doamne-ajută”, spune depiutatul Ioana Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.