Cel mai in voga artist roman, satmarean la origine, premiat in Italia. Are un palmares impresionant (Foto)

In data de 19 februarie, la Palatul Borghese din Florenta a avut loc Gala si receptia premiilor Botticelli. In cadrul galei a fost premiat si pictorul Alexandru Darida, satmarean la origine, dar stabilit in SUA, Chicago. 

Florenta este locul unde a aparut curentul artistic Renastere si gazduieste peste 80 de muzee. Aici si-au desavarsit o mare parte din realizari cei mai renumiti artisti ai renasterii.

Ceremonia Premiilor Botticelli este un omagiu adus creativitatii si artistilor contemporani cu un spirit artistic inovator, de exceptie. La eveniment au participat oameni de cultura si arta din peste 25 de tari.

Alexandru Darida e in perimetrul unor astre a caror centru de gravitatie este insusi arta lui prin care reuseste sa se reinventeze pe scena mondiala. Maestrul cu origini satmarene, abordeaza subiecte inedite in lucrarile lui cum ar fii: legatura dintre mediul inconjurator si om, schimbarile climatice, cercetarea celulelor dtem, fuziunea dintre arta si forta quantica, eternul feminin sau miracolul cosmic. Tablourile lui sunt intr-o permanenta devenire. Artistul se identifica cu dorinta de a creea lumina si armonie intr-o lume in care arta isi cauta suprema inspiratie in haosul strazii contemporane ori in dezechilibrul sistemelor de valori.

„Pictura lui Darida e o geologie spirituala si emotionala”, sdpune criticul de arta din New York, Doina Uricariu.

De asemenea criticul de arta american spune ca „Lucrarile lui Darida reflecta o cromatica atmosferica dramatica evocind emotii puternice Aceasta reveleaza forta vizuala de patrundere a artistului”.

Alexandru Darida a participat la numeroase expozitii in muzee si galerii promovind cultura si arta in spatiul international.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. În 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei „Benedetti” din Roma, iar doi ani mai târziu (1987) Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la „American Academy of Art”, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.

Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.

Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

În prezent, artistul de origine sătmăreană este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.