Icoana de laz ajunge și la Satu Mare. A fost atestată în 1740

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Consiliul Județean Alba, organizează joi 21 februarie, de la ora 16.00 în Galeria de Arte a instituției, expoziția „Icoana de Laz”.

Icoana pe sticlă de Laz este specifică Zonei Văii Sebeșului, din Județul Alba, fiind atribuită Zugravilor Poenaru și poartă renumele de ,,Școala de Laz”. Prima atestare documentară a icoanei de Laz este de la 1740, Poenarii fiind zugravi de biserici ortodoxe, icoane, cruci și prapori.

Acest meșteșug a fost o tradiție de familie, fiind transmis din generație în generație, ca o datorie morală. Ultima descendentă a familiei, meșterul popular Maria Poenariu (1923-2015), neavând copii, a transmis meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă uceniței Daniela Anca, fiind cea mai fidelă stilului de Laz, dintre ucenici.

În anul 2011 aceasta a fondat Asociația ,,Maria Poenariu, Laz”, împreună cu monahia Maria Vulcu, stareța Schitului ,,Sf. Lazăr” din Alba Iulia, la acea vreme, cu acordul doamnei Maria Poenariu care a fost mentorul și președintele de onoare al Asociației.

Astăzi președintele asociației este Daniela Anca, meșter iconar și instructor al Clasei de Icoană tradițională de Laz din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba.

Expoziția de icoane pe sticlă specifice Lazului va cuprinde icoane vechi ale Poenarilor alături de icoane pe sticlă pictate de meșterul iconar Daniela Anca, precum și lucrări ale ucenicilor acesteia. În cadrul expoziției vor fi prezentate și fotografii de epocă ale Poenarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.