Câți bani a atras municipiul Satu Mare din fonduri europene în 2018

Oradea este campioana finanțărilor europene în regiunea Nord-Vest. La polul opus, se află Primăria Satu Mare care a semnat un singur contract prin Programul Operațional Regional până la finalul anului 2018, scriu cei de la www.presshub.ro.

În cadrul Programului Operațional Regional (Regio) 2014-2020, Oradea a semnat contracte de finanțare europeană în valoare de 582,9 milioane de lei, Cluj-Napoca – 419,9 milioane de lei, Baia Mare – 72,2 milioane de lei, Bistrița – 57,9 milioane de lei, Zalău – 37,5 milioane de lei, Satu Mare figurează cu un singur contract semnat, cu finanțare europeană de 2,9 milioane de lei, și valoare totală de 3 milioane de euro.

Făcând un calcul, pentru fiecare locuitor din Oradea s-a contractat mai mult decât echivalentul unui salariul mediu net pe economie, iar la Cluj-Napoca, echivalentul unuia minim. La Satu Mare, suma contractată este de 100 de ori mai mică decât la Oradea și cam de 50 de ori mai mică decât la Cluj.

“Diferențele care apar între valorile contractelor semnate de către diverși beneficiari sunt rezultatul direct al strategiei distincte a fiecăruia, iar agenția nu comentează aceste aspecte”, spune Directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, Marcel Boloș.

Kereskenyi Gabor, primarul de Satu Mare a declarat la începutul acestei luni că primăria municipiului a obținut, în 2018, proiecte europene în valoare de 27 de milioane de euro. „Sunt deja depuse proiectele. Unele sunt în faza de verificare, altele deja au trecut prin această fază”, a precizat primarul de Satu Mare, în decembrie 2018.

Reședințele de județ beneficiază de cea mai consistentă axă de finanțare din Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Banii prin această axă au fost alocați de la nivel național, în funcție de populația fiecărei reședințe. Astfel, orașele nu au concurență pentru aceste finanțări, ci trebuie doar să scrie proiecte pentru a lua banii

Prin această axă, Cluj-Napoca are o alocare de 45,1 milioane de euro, Oradea, 36,1 milioane de euro, Baia Mare, 29,1 milioane, Satu Mare, 26,8 milioane, Bistrița, 23,8 milioane, și Zalău, 21,7 milioane de euro.

Pe lângă această axă, administrațiile reședințelor de județ pot aplica și pe alte axe, unde principiul de finanțare este „primul venit, primul servit”, cum sunt schemele de finanțare pentru revitalizarea patrimoniului cultural sau reabilitarea termică a clădirilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.