Focare de pesta porcina in Cehal. Prefectul intervine

În contextul măsurilor stabilite pe raza comunei Cehal, urmare a confirmării în urmă cu două săptămâni a focarelor de pestă porcină africană în gospodării individuale în satele Cehal respectiv Orbău, prefectul Darius Filip a convocat azi, 11 februarie o sedință de analiză la sediul primăriei.

La sedință au participat primarul Gheorghe Jurchiș, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, șeful postului de poliție din comună, reprezentanți ai cultelor religioase precum și funcționari din Primăria Cehal. S-a analizat implementarea Planului de măsuri pentru controlul bolii în exploataţiile din comună, respectiv a măsurilor privind mişcarea animalelor în zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere instituite.

Prefectul județului Satu Mare a solicitat o informare cât mai completă a cetățenilor, de către toate instituțiile și pe toate canalele, privind importanța limitării extinderii bolii precum și a comunicării de urgență cu autoritățile sanitar-veterinare a oricăror suspiciuni de îmbolnăvire la porc.

În același timp a adresat rugămintea de a transmite un mesaj unitar, corect și complet către cetățeni în special referitor la:

– despăgubirea la nivelul prețului pieței, într-un termen scurt, a contravalorii animalelor confiscate;
– interzicerea hrănirii animalelor cu resturi din gospodărie (carnea de porc infectată transmite cel mai ușor virusul)
– respectarea măsurilor de carantină instituite ;
– anunțarea de urgență a cazurilor de îmbolnăvire la porc sau descoperirea unor cadavre de mistreț.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.