Avocații protestează. Ce nemulțumiri au

Avocații din București și din 14 județe, printre care și Satu Mare protestează pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei vor purta banderole albe pe braț și avertizează că vor organiza astfel de acțiuni până la soluționarea disfuncționalităților din sistemul de asistență juridică.

Proteste sunt anunțate de barourile din Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș. Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaților în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

Solicitările celor avocaților vizează:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii. Conform avocaților, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, la care vor participa și reprezentanți ai UNBR, Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Parchetul General, CSM și președinții comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.