Guvernul va da bani pentru gradinitele cu program sportiv. Ce spune deputatul Ioana Bran

Guvernul va începe să acorde, din acest an, ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv, prin programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

Schema de ajutor, cu un buget total de 500 de milioane de euro, are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

“Creșterea accesului la sport a copiilor și tinerilor a fost una dintre prioritățile mandatului meu la Ministerul Tineretului și Sportului. Un copil care face sport se dezvoltă armonios și învață de mic ce înseamnă competiția, spiritul de echipă și regulile de fair-play. De aceea, mă bucur că în bugetul pe 2019 a fost inclus programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”, ce presupune ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive” spune deputatul social-democrat Ioana Bran.

Sprijinul va consta în ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
De asemenea, sprijinul implică şi o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive.
Beneficiarii ajutorului de stat au o serie de obligaţii, în calitate de întreprinderi cărora le-a fost încredinţat serviciul public. Astfel, trebuie să asigure locuri gratuite pentru o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, într-o cotă procentuală de:

-cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv.
-cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.

De asemenea, beneficiarii schemei de ajutor trebuie să faciliteze accesul copiilor la aceste gradiniţe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin legislaţie şi, totodată, să asigure un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea gradiniţelor pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.

O altă obligaţie se referă la menţinerea activităţii în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.