Ioana Bran a marcat Mica Unire la Satu Mare

“Astăzi este o zi importantă din istoria noastră – Unirea Principatelor a fost primul pas spre Marea Unire. Fără excepție, delegații de la București au votat alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, „spre mărirea patriei și fericirea românilor”. O sută de mii de oameni l-au întâmpinat pe noul domnitor când a venit la București. „Nu voi avea înaintea ochilor mei decît binele și fericirea nației Române!”, a spus Alexandru Ioan Cuza, la depunerea jurământului în Catedrala Patriarhiei.
Unirea de la 1859 s-a înfăptuit, după cum ne arată istoria, „la presiunea mulțimii”. Un act ce punea capăt dezbinării și aducea frații împreună.

Cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza de acum 160 de ani să ne fie model astăzi! „Noi sfătuim și îndemnăm pe tot compatrioții noștri, de orice stare și condiție, ca să uite desbinările și urile trecute. Numai pacea dintre noi, numai iubirea dintre fiii aceleiași țări și nații, numai o deplină armonie între clasele societății, întrunind așa toate puterile, poate să ne întărească; și așa și guvernământul și poporul, mână în mână, să ridicăm patria noastră din căderea în care au adus-o nenorocitele întâmplări ale trecutulu!”

La mulți ani!” a scris aceasta pe Facebook după încheierea ceremoniei de la Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.