Marian Torok: „Am pornit la drum cu un sac de planuri”

Este unul dintre cei mai tineri edili din judet si detine, dupa preluarea la inceputul acestui an al atributiilor de primar, fraiele uneia dintre cele mai mari comune din judetul Satu Mare. Medic veterinar de profesie, Marian Torok are ambitia de a se implica in viata comunitatii sale, venind cu proiecte care sa dezvolte comuna. Si pentru ca menirea unui interviu este de a lasa interlocutorul sa spuna povestea parcursului sau, va propunem sa lecturati urmatoarele randuri pentru a intelege cat mai multe din proiectele si ideile unui tanar care a ales sa faca administratie.

Reporter: Inainte de a vorbi despre hatisurile sistemului administrativ si despre planurile dumneavoastra ca edil al uneia dintre cele mai mari comune din județ, va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra. Cine este Marian Torok ?

Marian Torok: Marian Torok este un om simplu, nascut in comuna Mediesu Aurit in anul 1985. Am urmat Scoala Generala din Mediesu Aurit, dupa care Liceul Teoretic din Livada, iar la terminarea acestuia am fost admis la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, specialitatea „Medicina Vetrerinara”, pe care am absolvit-o in 2009. Dupa terminarea facultatii mi-am deschis un cabinet medical veterinar in Mediesu Aurit, iar in paralel lucram la o firma de distributie medicamente de uz veterinar din Bistrita, pana in anul 2016 cand am fost ales de catre locuitorii comunei consilier local si de catre Consiliul Local, viceprimar. M-am casatorit in anul 2008, iar in 2010 s-a nascut primul copil, Sofia, iar in anul 2015 s-a nascut cel de-al doilea copil, Victor. Sunt singur la parinti, provin dintr-o familie modesta, nascuta si ea in Medies, ceea ce ma face sa pot spune ca sunt “mediesan get-beget”.

R.: Ati preluat mandatul de viceprimar in urma alegerilor locale din 2016 si atributiile de edil de la inceputul acestui an, cand fostul primar Radu Iancu a fost eliberat din funcție, in urma unei sentinte definitive si irevocabile. Care sunt prioritatile dumneavoastra acum, din scaunul de edil ?

M. T.: Prioritatile mele sunt multe. In primul rand as dori sa asigur un trai de viata mai decent, daca pot spune asa, tuturor locuitorilor din comuna Mediesu Aurit prin introducerea utilitatilor: gaz, apa, canalizare, asfatari de drumuri, crearea unor spatii de joaca pentru copiii din comuna, organizarea unor evenimente culturale, reabilitarea Castelului Lonyai, intr-un cuvant, promovarea localitatii astfel incat sa atragem cat mai multi investitori si de a transforma comuna intr-o localitate turistica.

R.: Sa ne intoarcem, totusi, putin in timp, in 2016, anul in care ati fost ales viceprimar. Cu ce ganduri, cu ce planuri a pornit atunci la drum tanarul politician Marian Torok ?

M. T.: Fiind la inceput de drum, facand parte dintr-o echipa tanara, dar dornica de a arata ca noi tinerii suntem capabili sa realizam ceva, am pornit la drum cu un sac de planuri, toate pentru bunul mers al comunei si o dezvolare cat mai rapid posibila, toate acestea prin accesarea de cat mai multe fonduri europene.

R.: Ce s-a schimbat intre timp ?

M. T.: Ce s-a schimbat intre timp ? Pai, in primul rand am preluat atributiile de primar, ceea ce ma face sa fiu mai responsabil deoarece am sub conducere cea mai mare comuna din judet. In al doilea rand am imbatranit cu 2 ani, in rest ce pot sa mai zic ? Prioritatile au ramas aceleasi. Eu am ramas acelasi om simplu dar cu o dorinta mai mare de a arata oamenilor ca sunt in stare sa gestionez spre dezvoltare o asemenea comuna cum este Mediesu Aurit.

R.: Care au fost cele mai insemnate proiecte pe care le-ati derulat si pentru care sunteti mandru ca ati reusit sa puneti umarul pentru bunastarea comunitatii ?

M. T.: Impreuna cu echipa mea am am dezvoltat mai multe proiecte, cum ar fi:

-reabilitarea prin asfaltare a drumului Medies Raturi – Medies Vii;
-extinderea retelei de apa si canal in centrul comunei;
-infiintarea unui parc de joaca pentru copii si a unui loc de joaca in Medies, respectiv Romanesti;
-modernizarea iluminatului public;
-reabilitarea prin pietruire a unor drumuri de camp;
-dar unul dintre proiecele de care sunt mandru, la care pot sa zic ca am pus umarul in proportie de 80%, spun 80% deoarece am lucrat tot cu echipa, este introducerea gazului pe strazile: Din Jos, Ulicioara si Locuri Vechi.

R.: Ce proiecte aveti in derulare in prezent ?

M. T.: In prezent, avem in derulare un proiect finantat prin Programul Operational Capital Uman, proiect denumit A.U.R.I.T., si care include actiuni pentru reducerea numarului de persoane aflate in risc de excluziune prin masuri integrate in Mediesu Aurit. Este un proiect amplu si foarte complex, cu o durata de 3 ani si care deja a adus multiple beneficii locuitorilor din comuna.

R.: Dar pentru a doua parte al mandatului pe care vi l-au incredintat locuitorii comunei ?

M. T.: Pentru a doua parte a mandatului doresc impreuna cu echipa mea sa continuam extinderea, mai bine zis infiintarea unei noi retele de apa potabila, care sa deserveasca Iojibul. Si aici vreau sa fac o paranteza. Am spus Iojib, deoarece restul localitatilor sunt cuprinse intr-un proiect al Apaserv-ului, un Master Plan de dezvoltare al judetului.

-infiintarea unui teren multifunctional sintetic;
-infiintarea unui centru de zi pentru varstnici;
-realizarea unei sali de evenimente in localitatea Romanesti;
-infiintarea unor locuri de joaca pentru copii in satele apartinatoare;
-extinderea gazului in satele: Romanesti; Iojib; Potau si Babasesti;
-finalizarea modernizarii iluminatului public;
-realizarea unui pod peste Somes in zona Potau-Caraseu, care sa faca legatura intre zona Codrului si Tara Oasului.

R.: Si dacă tot am vorbit despre proiecte si administratie va propun sa alegem un subiect mai lejer: Ce hobby-uri are primarul Marian Torok ?

M. T.: Pot sa zic ca am un singur hobby, dar care este enorm si anume …. fotbalul. Mi-a placut de mic sa joc fotbal. Fac parte din lotul echipei Dacia Mediesu Aurit, unde sunt activ jucand ca atacant. Imi place sa ma zbat, sa dau goluri, sa castig, ceea ce o sa fac si aici in functia pe care o detin momentan. O sa ma zbat sa reusesc realizarea a cat mai multor obiective propuse pentru binele comunitatii.

R.: Ne apropiem de sfarsitul acestui an. Care este mesajul dumneavoastra catre locuitorii comunei si al judetului Satu Mare ?

M. T.: Urez locuitorilor comunei sarbatori binecuvantate, un an nou plin cu bucurii si tot ce isi doresc sa li se implineasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.