Ultima proiectie de film documentar din cadrul KineDok. Unde si cand

Miercuri, 5 decembrie, se termină cea de-a patra ediție a programului internațional KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar “Daliborek și lumea lui albă”, ce va fi proiectat la Zeppelin Pub (Bd. Lucaciu, nr. 13), de la ora 19:30.

Programul KineDok este coordonat la nivel național de Asociația One World Romania, și are ca scop promovarea filmelor documentare nonconformiste regizate recent în Europa.

Kinedok este o inițiativă unică în Europa, al cărei principal scop este de a aduce filmul documentar mai aproape de publicul larg. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, creând un mediu prietenos, ce oferă documentare originale, inaccesibile în alte circumstanțe cum ar fi cinematograful sau posturile de televiziune. De asemenea, programul renunță la experiența pasivă a sălii de cinema, proiecțiile fiind urmate de dezbateri angrenate între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are în acest fel ocazia de a participa la discuții cu specialiști din domenii variate, iar prin urmare acesta rămâne conectat la evenimentele actuale de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Programul are o anumită amploare la nivel european, desfășurându-se în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România. Fiecare țară participantă contribuie la colecția de filme a proiectului cu documentare proprii, care ajung astfel sa fie rulate în sute de locații din Europa.

Sinopsis film:”Daliborek este un vopsitor industrial, de aproape 40 de ani, ce încă locuiește cu mama lui, Vera. Este regizor amator de filme horror, compune cântece furioase, îi place să se joace pe PlayStation și să stea pe Facebook. Și îl admiră pe Adolf Hitler. Planul lui de a avea o relație serioasă cu o femeie nu s-a concretizat încă. Documentaristul ceh, Vít Klusák realizează un portret stilizat al unui neo-nazist blând din Prostějov, Republica Cehă. În ciuda faptului că nu poate să facă rău nimănui, sunt multe lucruri pe care nu le suportă: slujba lui, rromii, evreii, refugiații, homosexualii, pe Merkel, paianjenii și dentiștii. Noul prieten al mamei lui, Vladimir, îl irită deasemenea, în ciuda tentativelor sale de solidarizare. Își urăște propria viață, dar nu știe cum să o schimbe. Absurdă, corosivă și relaxantă în egală măsură această tragicomedie investighează viziunea radicală a cehilor obișnuiți și decenți.”

Trailer film: https://vimeo.com/223171521

Invitata specială la acestă proiecție este: Monica Stan este scenaristă cu studii în psihologie. Filmografia ei include scurtmetrajele “Down the Hole Rabbit” (Edinburgh International Film Festivalul, Karlovy Vary International Film Festival 2009), “Little Red” (competitia Berlin Today, Berlinale 2011 ), “Feel Sad for the Bunny” (Ensor pentru cel mai bun scurtmetraj flamand 2016) și lungmetrajul Marussia (Berlinale Generation 2013). Monica a evoluat ca scenarist prin participarea la diverse ateliere de film și scenariu, precum și prin obținerea de experiențe practice și prin dezvoltarea propriilor proiecte în cadrul programelor internaționale de dezvoltare de film, cum ar fi Laboratorul de Film Torino, 2011, Binger Film Lab, 2012 și Colegiul Bienalei din Veneția, 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.