Centenarul sarbatorit la Colegiul National “Ioan Slavici” (Foto)

Colegiul Național „Ioan Slavici” a celebrat miercuri, 28 noiembrie, 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 100 de ani de existență într-un destin istoric comun al tuturor românilor „uniți în cuget și-n simțiri”.

Evenimentul a fost deschis de corul “Adagio” dirijat de prof. Izabela Latiș.

În continuare elevii Batfalszki Franceszka, din clasa a XI-a E, Daiana Hotya din clasa a X-a D și Darian Gruia (IX D) ajutat de David Nastor (X C), au prezentat comunicări cu privire la unirea Basarabiei, Bucovinei șia Transilvaniei cu România.

Dl. dr. Viorel Câmpean, de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a realizat un amplu și foarte interesant excurs despre contribuția sătmărenilor la Marea Unire. Momentele artistice au punctat pauzele dintre comunicările științifice. Și-au dat concursul: eleva Andreea Gogotă din clasa a IX-a B, care a recitat ,,Doina” lui Mihai Eminescu și solistele Alexandra Madas (XII G), Ramona Pintye (X D), Silvia Șuth (XII G), care au interpretat câte un cântec dedicat fiecărei provincii unite cu regatul României în 1918.

Acestea au fost acompaniate de elevii Casian Galiș (X C) și Emanuel Silaghi (XI F) la vioară și Casian Cristuțiu (Liceul de Arte ,,Aurel Popp”) la taragot. Finalul a aparținut corului ,,Adagio”. Prezentatorii acestei activități, Roxana Rus și Rareș Marcu, ambii din clasa a XII-a D, au întreținut acest demers impregnat de patriotism autentic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.