Polonezii amână din nou punerea în funcțiune a centralei de la Moftin. Vezi motivul

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy și-a exprimat scepticismul cu privire la capacitatea contractorului său de a se încadra în programul de realizare, testare și livrare a două unități necesare injectării gazelor în sistemul național, solicitate de Transgaz, și, implicit, pentru începerea producției de gaze la centrala pe gaze de la Moftinu.

“Serinus face toate eforturile pentru a accelera punerea în funcțiune a celor două unități, în vederea declanșării cât mai rapid a producției. La insistențele companiei, Contractantul a trimis un reprezentant la unitatea de producție pentru a furniza o evaluare detaliată în persoană a progresului realizat al unităților, stadiul și planul de finalizare înainte și o dată definitivă de livrare a unităților. Contractantul a raportat companiei că, deși s-au realizat progrese pe unități în ceea ce privește bobinarea, asamblarea, hidrotestarea și vopsirea unităților, izolarea și instalarea componentelor electrice trebuie încă finalizate înainte de testarea unităților”, precizează Serinus.

În prealabil, contractorul susținea că procesul de testare va începe în Canada pe 17 noiembrie, după care pe 22 noiembrie unitățile să fie îmbarcate în vederea livrării în portul german Bremerhaven. Instalarea, verificarea finală și punerea în funcțiune erau estimate pentru luna decembrie a acestui an. Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, după ce operatorul sistemului național de transport gaze naturale i-a refuzat accesul la sistem, citând calitatea neconformă a gazelor, de unde și necesitatea instalării celor două unități. Serinus consideră că gazele produse la Moftinu sunt de calitate ridicată, având o concentrație de metan de peste 90%, și că ar trebui acceptate în sistemul național și în absența celor două unități.

“Transgaz susține că până și procentul foarte scăzut de apă (prezent), de maxim 0,21%, înseamnă că gazele nu pot fi injectate în sistem și că până la instalarea unităților nu pot fi efectuate vânzări de gaze”, arată compania.

Serinus companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%. Fondul de investiții a fost înființat de Jan Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia, decedat în vara anului 2015, fiind controlat astăzi de Sebastian Kulczyk, fiul lui Jan Kulczyk, creditat cu o avere de 3,2 miliarde euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.