Expoziția Centenară „Sătmărenii și Marea Unire”, prinde contur

Specialiștii Muzeului Județean Satu Mare au ales cele mai importante documente, obiecte și piese de costum tradițional specifice perioadei 1918. Le puteți vedea în cadrul expoziției care va fi vernisată în data de 29 noiembrie, ora 14.00, la Muzeul Județean Satu Mare.

Expoziția se dorește a fi un omagiu adus sătmărenilor care s-au implicat activ în realizarea Marii Uniri prin activitatea depusă pentru a fi posibilă organizarea și participarea la evenimentele de la Alba Iulia din 1918.

Va cuprinde documente și obiecte ale personalităților sătmărene care s-au remarcat în lupta pentru drepturile naționale ale românilor din regiunea Satu Mare, precum şi obiecte şi piese de costum tradițional specifice perioadei 1918. O parte din documentele expuse alături de obiectele tridimensionale fac parte din colecția Muzeului Județean Satu Mare. O altă parte reprezintă copii ale unor documente aflate în fondurile Arhivelor Naționale ale României din Satu Mare şi Baia Mare. De asemenea, cu sprijinul Parohiei greco-catolice din Botiz, va fi expusă la acest eveniment ţinuta cardinalului Iuliu Hossu. De asemenea, vor fi proiectate filme de scurt mesaj de epocă, primite de la Televiziunea Română.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.