De Centenar, refacem “Drumul Unirii”

Elevii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” pregătesc spectacolul care va deschide, la Satu Mare, seria evenimentelelor dedicate Zilei Naționale a României, în Anul Centenarului Marii Uniri. Biblioteca Județeană Satu Mare și Școala “Ion Creangă” sunt organizatorii evenimentului care va fi găzduit de Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”a Bibliotecii Județene, joi, 29 noiembrie, de la ora 13.00.

„Drumul Unirii” este o piesă de teatru scrisă și regizată de prof. Nicoleta Câmpian și prof. Ioan Rațiu. Piesa își propune rememorarea evenimentelor care s-au derulat în urmă cu un secol și care au avut ca rezultat major unirea tuturor provinciilor românești și înfăptuirea României Mari. Prin intermediul dramaturgiei, va fi recreată atmosfera care i-a însuflețit pe românii prezenți la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țării, pe 1 Decembrie 2018. A fost un moment unic în istoria României pe care mai marii vremii au știut să-l valorifice, înfăptuind astfel, visul de veacuri al românilor.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, în prezența unui număr impresionant de participanți (1.228 de delegați și peste 100.000 de români), veniți pe jos, cu trenul, cu căruța sau călare, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, cu steaguri tricolore, s-a dat cititre textului Rezoluției Unirii. La ceasurile 12 din ziua de 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluției, unirea Transilvaniei cu România este înfăptuită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.