Romania discuta despre primul satelit de telecomunicatii. Ministrul Gabriel Les s-a intalnit cu presedintele Agenţiei Spaţiale Române (Foto)

Romania vrea sa aiba primul sistem satelitar de telecomunicatii. In acest sens, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les a purtat discutii cu presedintele Agentiei Spatiale Romane.

“M-am întâlnit, aseară, cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA), subiectul principal al discuțiilor referindu-se la proiectul de realizare a primului sistem satelitar de telecomunicații din România, care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program coordonat de Ministerul Apărării Naționale.

Experții ESA se află în România la invitația și în sprijinul Agenției Spațiale Române, una dintre instituțiile care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului.

Sistemul satelitar militar de telecomunicații este un proiect strategic de interes național cu aplicare în domeniul comunicațiilor satelitare și tehnologiei avansate ce va asigura acoperirea nevoilor de misiuni ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale.

România devine astfel un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național.

Sigur vor fi multe întrebări din spațiul public, în perioada umătoare, cărora le vom răspunde cu maximă transparență, pe măsură ce soluțiile tehnice și procedurale vor fi creionate și vor parcurge traseul de validare și aprobare, conform procedurilor cerute de lege”, spune ministrul Gabriel Les.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.