Elevi ai Colegiului Național “Mihai Eminescu”, la Sesiunea de Toamnă a Parlamentului European al Tinerilor (Foto)

O nouă delegație de elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu a participat la Sesiunea Regională de Selecție Toamnă – Transilvania 2018 a Parlamentului European al Tinerilor. Această sesiune s-a desfășurat în perioada 16-18 noiembrie 2018, la Bușteni.

Parlamentul European al Tinerilor (European Youth Parliament – EYP) este o simulare a prezentării rezoluțiilor în Parlamentul European, creând un context în care tinerii au oportunitatea de a lucra în echipă, de a dezbate, dar şi de a încerca să găsească soluţii creative şi viabile asupra problemelor contemporane.

Activitățile de dezbatere pe problematica construcției europene, a instituțiilor Uniunii Europene, se desfășoară din 2008 în Colegiul Național Mihai Eminescu – când prima generație de elevi a participat la concursul EUROSCOLA. Din 2011, liceul este partener EYP România și anual participă cu 1-2 delegații la competițiile EYP, regionalele EYP România, naționalele EYP, forumurile olimpice internaționale.

Delegația de eminescieni, formată din 11 elevi și coordonată de doamna profesor Nicoleta Cherecheș, director adjunct la Colegiul Național Mihai Eminescu, a reprezentat județul Satu Mare în sesiunea regională din această toamnă. Elevii, însoțiți de profesorul Anișoara Estinca, sunt din clasele a X-a și a XI-a: Ruba Silvia – ambasador, Mureșan Tudor – muzician, Bob Patrick, Bogdan Alina, Grad Daria (elevă a Colegiului Național Doamna Stanca), Iancu Darius, Opriș Alex, Pop Bogdan, Racolța Raul, Silaghi Sara și Variu Daria – membri.

Pe parcursul sesiunii, elevii au participat la principalele momente ale etapei: Team building, Village, CommitteeWork, Concert, momente de socializare (EYP Cafe), General Assembly.

Sesiunea a debutat cu activități de team building și o serie de evenimente cultural-instructive organizate de EYP, în cadrul cărora delegațiile participante au prezentat dansurile, obiceiurile și mâncărurile tradiţionale. Delegația sătmăreană a prezentat un frumos dans din Oaș.

În cadrul muncii în comitet (CommitteeWork), care s-a desfăşurat exclusiv în limba engleză, pe baza research-urilor pe tema dată (Committee on Economic andMonetary Affairs), elevii sătmăreni au redactat moţiunea de rezoluţie. Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly) au prezentat în plen, spre dezbatere, moţiunea de rezoluţie propusă. Rezoluția delegației din Satu Mare a fost acceptată, obținând cele mai multe voturi.

Eminescienii au intrat în competiție cu delegații din șapte județe participante printre care amintim delegațiile din Cluj, Brașov și București. Membrii delegațiilor sunt selectați din liceele remarcabile din fiecare județ participant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.