Ouăle Kinder şi traficanţii de arme care negociau cu jurnaliştii de la Sky News. România, raiul fake-news-urilor pentru străini

Traficanţii de arme din judeţul Bistriţa, care negociau cu jurnaliştii de la Sky News, apoi ouăle Kinder asamblate de copiii săraci din România şi acum tabloul Picasso găsit la tulpina unui copac în Tulcea. Toate sunt fake-news-uri “fabricate în România” de către străini. “Dar de ce aici ?”, se intreaba jurnalistii de la Mediafax. 

Un răspuns ar putea fi acela că, indiferent de cât de mare este fake-news-ul, el va aduce audienţă sau publicitate, iar pericolul unei sancţiuni este redus. Dovadă sunt dosarele clasate sau aproape de finalizare de la DIICOT şi faptul că nu s-a întâmplat nimic acolo unde cei care au născocit ştirea falsă nu au mai vrut să colaboreze cu autorităţile române.

De cealaltă parte, în România aceste ştiri devin anchetă a procurorilor, audieri, expertize şi iar audieri.

Un subiect de mare interes pentru presa din străinătate a fost modul în care copiii săraci din România asamblează ouăle Kinder. În 2016, The Sun a publicat imagini cu o familie săracă ce stătea în jurul a sute de ambalaje de ouă Kinder şi muncea de zor. Printre cei care munceau erau copii mici, care ar fi fost plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză.

Imediat a început o anchetă şi în acest caz şi din noua ieşit la iveală că povestea nu era reală.

“Concluziile Biroului Teritorial din Satu Mare au fost că părinţii minorilor, aşa cum au fost aceştia descrişi în articolul jurnaliştilor englezi, nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor lor, care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică a acestora, ba chiar, din anchetă a rezultat că se ocupă şi că sunt responsabili de creşterea şi educarea copiilor. Este doar un alt articol tendenţios al jurnaliştilor englezi referitor la persoane din România. (…) Noi nu avem autoritate asupra cetăţenilor străini care comit fapte în afara României, decât dacă au victime cetăţeni români. Aici, probabil că este la latitudinea persoanelor incriminate în articolul din ziar dacă vor să facă sau nu un demers judiciar împotriva jurnaliştilor”, spunea acelaşi Daniel Horodniceanu.

La acea vreme, Timea Jurj, despre care tabloidul britanic a susţinut că îşi foloseşte copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, declara că ziariştii britanici i-au spus că vor să promoveze jucăriile pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit, iar femeia a căzut în capcana lor.

În 13 aprilie 2017 dosarul a fost clasat.

Sursa: www.mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.