Delegatie la Vatican. Episcopul Eugen Schönberger, in vizita la Papa Francisc (Foto)

Între 5 şi 10 noiembrie, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România au luat parte la vizita Ad limina apostolorum la Roma, în cadrul căreia s-au întâlnit cu Papa Francisc, respectiv au purtat convorbiri cu reprezentanţi ai diferitelor oficii din Curia.

Vizita Ad limina oferă de fiecare dată ocazie ca episcopii să dea raport privind viaţa şi realitatea diecezelor, să adreseze întrebări directe, să-şi împărtăşească bucuriile sau greutăţile, să primească răspunsuri, dar la rândul lor şi ei să răspundă întrebărilor diferitelor dicasterii.

Înainte de vizita lor de la începutul lunii noiembrie, episcopii au trimis rapoartele, care au fost împărţite între diferitele dicasterii, dar un rezumat scurt despre viaţa fiecărei dieceze i-a fost înmânat şi Papei Francisc.

După cum am aflat de la episcopul Eugen Schönberger, vizitarea oficiilor Curiei a oferit şi de data aceasta oportunităţi pentru a purta discuţii importante. Astfel în Congregaţia Cauzelor Sfinţilor episcopul a luat parte la audienţă privată cu Jakkel Károly, originar din Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare, în prezent preot al Diecezei de Roma. În viitor el va fi postulatorul cazului beatificării episcopului Hám János, dar şi cazului canonizării lui Scheffler János – faza de la Roma. Tot acolo s-a discutat despre demersurile pentru beatificarea episcopului Hám János – după cum s-a aflat se aşteaptă traducerea în italiană a predicilor, a operelor scrise de marele episcop, respectiv traducerea cărţilor scrise despre el. În verificarea acestora se va pune accent pe credinţa şi virtutele lui Hám János.

În timpul petrecut la Roma, episcopul a răspuns invitaţiei generalului piarist şi s-a întâlnit şi cu preşedintele formării diplomaţiei vaticane. Fanea József, preot al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare anul viitor va termina cursurile de formare la Roma, dar obţine şi doctoratul în dreptul canonic, urmând ca după acesta să slujească Biserica la o nunţiatură. Preşedintele i-a mulţumit episcopului sacrificiul diecezei – a crescut şi a format un preot ca după aceea să-l ofere în slujirea Vaticanului.

Cu Papa Francisc, episcopii s-au întâlnit în ziua de joi, când dimineaţa au celebrat Sfânta Liturghie împreună la casa Sfânta Marta, iar de la ora unsprezece jumate au avut parte de audienţă comună. Aici s-au putut adresa în mod direct suveranului pontif. Papa s-a arătat interesat de situaţia din România, era curios de problemele cu care se confruntă cetăţenii, nu doar catolicii din ţara noastră.

Episcopii şi-au exprimat dorinţa, ca la vizita papei în România, Sfântul Părinte să oficieze Sfinte Liturghii în cel puţin patru locuri: la Blaj, unde se aşteaptă că va beatifica pe cei şapte martiri greco-catolici, apoi la Şumuleu Ciuc, la Bacău şi la Radna. Dar s-a discutat între mai multe şi despre situaţia liceului catolic din Târgu Mureş, despre învăţământ şi despre retrocedări. Legat de emigrarea românilor, papa atât de sensibilă la problemele tineretului a cerut episcopilor să-i atrage atenţia tinerilor asupra importanţei păstrării rădăcinilor, a tradiţiilor, acceptarea strămoşilor şi păstrarea vie a istoriei comunităţilor lor.

Episcopul Eugen Schönberger, legat de vizită a subliniat, Papa Francisc li s-a adresat episcopilor pe tot timpul întâlnirii ca un tată adevărat, oferind atenţie şi dragoste părintească pentru fiecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.