Va puteti masura gratuit diabetul. Unde si cand

Consiliul Județean Satu Mare și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cu sprijinul partenerilor, Catena – Farmacia inimii și Lions Club ”Someș” Satu Mare invită sătmărenii, miercuri, 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, la o campanie de investigații gratuite. Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, Piața 25 Octombrie, între orele 9:00 și 16:00.

Cu ajutorul partenerilor, Catena – Farmacia inimii și Lions Club ”Someș” Satu Mare, precum și a secției Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare dorește să vină în ajutorul populației din județul Satu Mare, pentru a preveni morbiditatea și mortalitatea provocată de afecțiuni cardiovasculare.

Marcarea Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, prin investigații gratuite pentru populație, este un eveniment care se derulează în fiecare an începând din 1999, așa cum declară medicul șef al secției Diabet Zaharat, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, doctor Szilagyi Iosif, cel care coordonează întreaga campanie, de la prima ediție și până în prezent: ”Această campanie am început-o în anul 1999, după înființarea prin ordin de ministru a Centrului de Diabet. Prima acțiune s-a desfășurat în holul Centrului de Diagnostic și Tratament Satu Mare (Policlinica Veche din Satu Mare). În anii următori activitatea s-a repetat cu regularitate și se desfășoară în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare. Popularitatea acțiunii noastre a crescut în așa măsură, încât în anul 2003, Satu Mare a devenit gazda celui de-al treilea Congres al Federației Române de Diabet și Nutriție, eveniment de mare amploare cu participare națională.

În anul 2006 s-au alăturat ca parteneri Lions Club ”Someș” Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare, reușind astfel ca în anii 2011/2012 să desfășurăm o campanie foarte complexă, investigându se un număr de 4150 de persoane. În anul 2017 în rândul partenerilor a intrat și lanțul de farmacii Catena – Farmacia inimii, cu ajutorul cărora am reușit să ridicăm standardul posibilităților de investigare. În acest an, prin lărgirea investigațiilor pe care le vom efectua, dorim să facem o estimare a riscului cardiovascular. Tipurile de investigații vor fi următoarele: glicemie, tensiune arterială, măsurători antropometrice. Pentru cei care au nevoie se vor efectua investigații biologice precum: hemoglobină glicozilată, colesterol, trigliceride, HDL colesterol, LDL colesterol, creatinină serică, transaminaze, etc.. Motivația acestei acțiuni este dată de locul ”fruntaș” pe care îl ocupă județul Satu Mare privind morbiditatea și mortalitatea din cauze cardiovasculare. Cunoașterea acestui risc permite inițierea unor activități de prevenție.”

Cu această ocazie, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare așteaptă cât mai multe persoane pentru a-și duce la îndeplinire scopul de a preveni și, pe cât posibil, de a diminua această cauză a deceselor în rândul populației județului Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.