Aventura in Himalaya. O satmareanca pe „Acoperisul lumii” (Foto)

O satmareanca, Czikai Eva, a parasit confortul salonului de coafura, pentru a incalta bocancii si a infrunta una dintre cele mai inalte varfuri din Himalaya. Pentru pregatiri a avut la dispozitie doar trei luni de zile. Cu toate ca cei mai multi dintre alpinistii profesionisti i-au spus ca idea sa este mai mult decat o copilarie, satmareanca noastra nu s-a lasat intimidata, ci a pornit in aventura vietii ei.

In cele trei saptamani cat a durat aventura, in cursul lunii octombrie 2018, Eva Czikai a dat de toate greutatile posibile. A dormit in zapada, la multe grade sub zero si, mai mult decat atat, in nenumarate randuri s-a luptat cu lipsa de oxigen, avand in vedere altitudinea inalta la care s-a ajuns. Si sa nu mai vorbim de problemele de aclimatizare cu care s-au confruntat atat ea cat si membrii echipajului cu care Eva a pornit la drum.

Varful Everest Besecamp, unul dintre locurile de tabara, se afla la altitudinea de 5.363 de metri, la noua zile de urcat de la localitatea nepaleza Lucla. De acolo, urmand un drum serpuit prin localitati nepaleze, si dupa mai multe urcusuri si coborasuri, echipa de alpinisti a ajuns la tabara. Au parcurs mai bine de 130 de kilometri.

In tabara de baza de pe Island Peak (6.189 metri) aflata la altitudinea de 5.000 de metri, echipa de alpinisti a fost primita de cateva corturi. Aici au aparut si probleme privind lipsa de oxigen, iar mai apoi, in drum spre Island Peak, si cele cu privire la aclimatizare.

La aproximativ 700 de metri sub varful la care si-a propus sa ajunga, Eva Czikai a fost nevoita sa abandoneze, insa fara reprosuri. Mai mult decat atat, satmareanca noastra deja incepe sa schiteze o a doua calatorie pentru a cuceri Island Peak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.