Gest impresionant ! O familie din Satu Mare a salvat cinci vieti

Cinci vieţi au fost salvate de familia unui tânăr de 21 ani din Satu Mare, pe care medicii nu l-au mai putut ţine în viaţă. Familia şi-a dat acordul pentru ca inima, rinichii, ficatul şi plămânii să fie donate. 

Imediat ce familia tânărului de 21 de ani şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor, a început o luptă contracronometru pentru a salva cinci vieţi. Plămânii şi ficatul au ajuns în Bucureşti, iar inima şi rinichii la Cluj.

Transplantul hepatic a avut loc la Institutul Clinic Fundeni. Pacientul are 32 de ani şi suferea de ciroză.

„Operaţia a început în cursul serii de ieri, după 18.30 s a terminat in cursul noptii, evolutia este buna. El aştepta de un an de zile”, spune Irinel Popescu, șef Program de Transplant Hepatic.

E, totuşi, un caz cu final fericit, pentru că numărul donatorilor a scăzut constant, în ultimii ani. Doar 42 de români au primit un ficat nou anul acesta. În 2013, numărul depăşea 100.

Potrivit registrului national de transplant mii de oameni aşteaptă să fie donate organe. Cei mai mulți așteaptă rinichi. Pentru că sunt puţini donatori, iar starea lor de sănătate se agravează de la o zi la alta mor. Aşa s-a întâmplat cu 265 de pacienţi care aşteptau un ficat.

„Dacă de exemplu se face o prelevare de organe în Olanda, iar organele sunt compatibile cu un pacient din România. Iar pentru asta trebuie să se deplaseze o echipă din România în Olanda, ori pentru asta nu putem aştepta cursele de linie. Deci, avem nevoie inclusiv de un avion de transport”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Până atunci, românii aşteaptă transplantul salvator, care – de cele mai multe ori – nu mai vine, ori vine în ultima clipă.

„La o zi am aflat că se poate, că există un posibil donator, intre timp eu cu prietenii mei vorbisem să lansăm o campanie de donare de organe pentru că nu sunt doar eu in situatia asta, sunt foarte mulți”, spune Sergiu, în vârstă de 28 de ani, care a primit un ficat.

Sursa: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.