Lift pentru transportul bolnavilor la Spitalul TBC. Investitie de peste 300.000 de lei

 

Un ascensor panoramic deservește, de astăzi, 23 octombrie bolnavii Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

Este greu de crezut că în secolul XXI mai există spitale în care angajații poartă în cărucioare și pe tărgi, bolnavii pe scări. Așa s-a întâmplat și în cazul Spitalului TBC, cum îl știe lumea, până marți, 23 octombrie când a fost inaugurat un ascensor pentru transportul pacienților din cadrul Secției I Satu Mare. Valoarea totală a investiției este de 322.000 de lei și a fost asigurată integral din bugetul Consiliului Județean Satu Mare. Proiectul ”Lucrări de amenajare a unui ascensor pentru transport pe verticală a bolnavilor” a vizat lucrări de proiectare, construcție, montaj și punere în funcțiune a obiectivului.

Ascensorul este de tip panoramic, are o sarcină utilă de 1000 de kg, cu patru stații adaptate specificului spitalului și acces pe bază de card, fiind achiziționate un număr de 40 de carduri. Zilnic se transportă în medie câte 15 pacienți pentru diverse investigații în cadrul cabinetelor de explorări existente la nivelul spitalului și în afară (Policlinica, Spital Județean etc.)

“Această investiție are o importanță deosebită pentru că această realizare asigură siguranța și confortul pacienților noștri, în primul rând. Proiectul prin care s-a făcut această investiție a fost gândit cu mulți ani în urmă, dar din anumite dificultăți nu am reușit să îl implementăm decât de anul trecut și să îl finalizăm anul acesta. Acesta a încercat să respecte structura arhitectonică a spitalului și totodată încadrarea în spațiul disponibil, de aici și dimensiunile ascensorului, însă poate face față, cu brio, solicitărilor avute. Până acum ne-am descurcat greu, cu personalul auxiliar şi administrativ din curte, cu brancardierii. Pacienţii erau transportaţi cu cărucioarele sau cu targa pe scări, lucru foarte dificil atât pentru pacient, care avea un disconfort major, cât şi pentru angajaţii noştri care erau supuşi zilnic la eforturi fizice mari. În fiecare zi erau transportaţi cel puţin 10-15 pacienţi, pentru că erau pacienţii care erau greu mobilizabili sau care nu se puteau deplasa şi erau duşi la laborator, la investigaţii, la radiologie, trimişi la alte servicii medicale, la consulturi interclinice, şi atunci sigur că acest efort era permanent. Pacientul era adus până jos, la Ambulanță, trimis la Spitalul Județean și când se întorcea pacientul, totul se repeta, în sens invers”, a spus Sergiu Ioan, managerul spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

Secția I Satu Mare dispunde de 92 de paturi, laboratoare, cabinete medicale, ambulatoriu de specialitate. Gradul de ocupare a paturilor este în medie de 90%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.