Evoluția orașului Satu Mare

Orașul Satu Mare a fost format în 1712, prin unirea a două localități, Sătmar și Mintiu. După 3 ani de zile, Satu Mare a devenit oraș liber regal. Ascensiunea notabilă a orașului a putut fi remarcată după Marea Unire care a avut loc la 1 decembrie 1918. Astfel, după încheierea Primului Război Mondial, toate orașele transilvănene s-au putut bucura de o crește evidentă în mai toate planurile.

Fabrica de vagoane Unio a fost una dintre cele mai mari întreprinderi din oraș, dar și din țară: Unio era al 3-leaa cel mai important producător de vagoane din țară în anul 1923. Totodată, în anul 1928 erau angajați la fabrică nu mai puțin de 1.400 lucrători. Alte mențiuni de seamă din acea perioadă ar fi fabrica Printz, uzina textilă Ardeleana, rafinăria de petrol Freund, fabrica de mobilă și fabrica de cărămizi. În perioada celui de-al doilea război mondial, în județ existau 70 de firme agricole, 3.836 de firme industriale și 1.670 de societăți comerciale.

Din totalul de 5.359 de întreprinderi, industria mare deținea nu mai puțin de 855 de firme. Progresul orașului a fost susținut și de Camera de Comerț și Industrie, care și-a deschis porțile încă din 1929 și care a colaborat cu peste 450 de firme. În aceeași perioadă s-a dezvoltat foarte mult și sistemul bancar în Satu Mare, iar în anul 1930 activau deja 33 de bănci în județ.

În anii 1940, nord-vestul Transilvaniei a fost înstrăinat în urma Dictatului de la Viena, pentru ca mai apoi regiunea să fie recuperată de armata română 4 ani mai târziu. După încheierea războiului, Stau Mare s-a orientat către sectorul culturilor agricole, iar în anul1973 existau 440.500 de hectare de teren agricol.

Monumentul Ostașului din localitatea Carei, ridicat în 1964, a consemnat practic secolul în care a predominat ideologiacomunistă, perioadă în care s-au și înregistrat progrese deosebite. Pe monument este scris mesajul: „Glorie ostașilor armatei române, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.

Speranțele renăscute în Satu Mare în perioada postdecembristă nu au durat însă foarte mult, deoarece importanta fabrică de mobilă Samobil a intrat în faliment și ulterior, în 2006 a intrat în lichidare. După ce s-au vândut toate utilajele prin licitație, fabrica a rămas părăsită și în zilele noastre.

În anii 2000, Satu Mare a rămas în continuare un județ axat pe agricultură, precum și pe industria textilă și auto. În ultimul deceniu, agricultura a tras aproape 45% din populația județului, iar ponderea producției vegetale a fost de aproximativ 70%, iar cea animală de puțin sub 30%.

În prezent, Satu Mare este un oraș care se află într-o continuă dezvoltare, asemănându-se cu celelalte orașe din Transilvania. Pe lângă cele 3 mari centre comerciale, pe străzile orașului pot fi văzute numeroase bănci, baruri, magazine, saloane de înfrumusețare, farmacii, agenții de pariuri și așa mai departe. Pentru cei interesați, lista caselor de pariuri legale în România poate fi accesată pe site-ul celei mai mari comunități de profil de la noi din țară. În plus, în ultimii ani s-au organizat Zilele Orașului în perioada 26-28 Mai, eveniment care a atras numeroase trupe muzicale, precum și diverse activități conexe, iar începând din anul 2018, în Satu Mare se organizează și Festivalul Racilor și Fructelor de Mare, printre altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.