Coborâtu’ oilor de la munte. Osâmbritu’ în Țara Oașului – expoziţie de ovine

Sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 11:00, pe strada Rozelor, pe dealul Abrăneşti, va avea loc evenimentul Coborâtu’ oilor de la munte. Osâmbritu’ în Țara Oașului – expoziţie de ovine.

Acest eveniment a fost iniţiat de crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură, Consiliul Județean Satu Mare, Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului, Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Ovim-Nord din judeţul Satu Mare.

Toamna, în preajma Sâmedrului, când vremea se răceşte, păcurarii coboară oile de la munte înspre sat, pregătindu-se de iernat. Astfel, acest moment reprezintă despărțirea oilor din turmă, un prilej de bucurie, de reîntâlnire cu familia şi comunitatea. În cultura populară este cunoscută zicala: „La Sângeorz bat cânii, la Sâmedru se bat stăpânii”, care face referire la formarea turmelor de oi, urcarea la pășunat și încăierarea câinilor pentru că încă nu se cunosc, respectiv, la altercațiile stăpânilor dacă nu se respectă învoiala de la Sângeorz.

Cu această ocazie a coborâtului oilor vă invităm să luaţi parte, cu mic cu mare, la Osâmbritu’ în Țara Oașului, eveniment care se va desfăşura după următorul program:

La Abrăneşti, începând cu ora 11:00:

-înscrierea participanţilor;
-deschiderea oficială;
-expoziţie gastronomică cu produse locale şi tradiţionale;
-expoziţie meşteşugărească;
-momente folclorice cu Maria Tripon, ceteraşii, Ansamblurile folclorice Oaşul şi Sânzienele și alte grupuri reprezentative din Țara Oașului;
-jurizare;
-premiere;
-masă tradiţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.