100 de persoane mor in fiecare luna de cancer la Satu Mare !

Judetul Satu Mare se afla pe locul III, in ceea ce priveste incidenta cancerului, a subliniat astazi, 1 octombrie, dr. Loredana Aracs, cu ocazia actiunii de depistare a cancerului de san organizata la Spitalul Vechi.

Pentru actiunea de astazi s-au inscris un numar de 107 doamne, insa pe lista de asteptare mai sunt 120 de persoane.

Potrivit medicului satmarean, la nivel de judet sunt zilnic trei cazuri noi de cancer si in fiecare luna mor 100 de pacienti din cauza acestei boli.

“Se observă o uşoară creştere, cam de 10% pe an, comparativ cu anii anteriori. La nivel naţional suntem pe locul trei ca judeţ. Rata de supravieţuire depinde foarte mult de stadiul bolii, de aceea încercăm să facem această acţiune, în ideea să încercăm doamnele să sensibilizăm să facă un screening mamar. Cu cât este mai din timp descoperită boala cu atât rata de vindecare sau de supravieţuire este mai lungă …  vârsta a scăzut sub 40 de ani, sub 30 de ani şi mai nou avem pe la 22-23 de ani. Avem fete tinere care nu au pe nimeni în familie, să spunem că este un cancer genetic, şi totuşi au dezvoltat boala. Este recomandat de la 18 ani o ecografie mamară, cu autoexaminare lunară. În momentul în care ele se palpează şi simt un nodul pot să vină să facă o ecografie mamară să vadă despre ce e vorba”, spune dr. Loredana Aracs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.