Romani platiti cu 4 euro pe ora, batuti si batjocoriti in Italia

Doi cetățeni români stabiliți în Italia au fost arestați împreună cu un cetățean italian, fiind acuzați de asociere criminală, amenințare și maltratare.

Potrivit anchetatorilor, acestia aduceau muncitori din România și Albania pe care îi exploatau pe câmpurile și în livezile din nordul Italiei, obligându-i să lucreze până la 11 ore pe zi, fără contract de muncă, fără nicio asigurare, pentru o plată de 4-5 euro pe oră.

Gaetano Pasetto, 48 ani din San Bonifacio (Verona), Mihai Atănăsoaei, 45 de ani, român rezident la Dicomano (Florența) și Neculai Dudău, 63 de ani, român stabilit la Solesino (Padova) sunt cei trei arestați, care, prin intermediul unor cooperative de plasare a forței de muncă, se ocupau cu recrutarea muncitorilor și exploatarea lor în sectorul agricol și pe șantiere, în construcții.

„Din păcate, un nou caz cutremură atât românii de pretutindeni, cât şi guvernele celor două ţări. Din informaţiile pe care le deţinem până în momentul de faţă, ar fi vorba despre un număr de cetăţeni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legătura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiană, domnul Bologan, iar în următoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectivă şi va avea o întâlnire cu autorităţile locale. (…) Nu este primul caz (de sclavie – n.r), aşa este! Guvernul Republicii Italiene acţionează, dar şi forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost dată Legea caporalatului, prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă”, a declarat Natalia Intotero, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni.

Sursa: www.libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.