Echipa Multitopuchcnme de la Colegiul National “Mihai Eminescu”, pe podium. A uimit juriul (Foto)

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, în perioada 7 – 9 septembrie, ediția a IX-a a Concursului Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF- Romanian Science and Engineering Fair, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava,Societatea Științifică Cygnus – Centrul UNESCO, MILSET Româniași cu sprijinul Revistei ,,Știință și Tehnică” și al Federației Române a Cluburilor și Centrelor UNESCO.

RoSEF este ,,singura competiție națională organizată în România după standardele internaționale, aceasta făcând parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educației Naționale cu fază internațională”, după cum a precizat prof. Dr. Petru Crăciun, inspector de Fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, coorganizator al manifestării.

În competiție s-au calificat două proiecte de inventică și cercetare ale Echipei Multitouchcnme a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” și Atelier Transdisciplinar, al Centrului Județean de Excelență Satu Mare, proiectele fiind susținute de elevii: Karina Szauftman (X A) și Patrik Mihalca (XI A).

Proiectul WARCTIC – Premiul III– răspunde la întrebarea: ,,Cum putem cerceta și monitoriza animalele din Arctica, mai ales speciile pe cale de extincție?”, soluția propusă fiind un robot mobil autonom, o intelgență artificială cognitivă, care va colecta date concrete din teritoriu pentru experții din stațiile polare de cercetare și explorare, atât în zilele, cât și în nopțile polare.

Echipa de proiect: PatrikMihalca (XIA), Karina Szauftman (XA).
Referențiștiințifici: prof. Mariana Brumboiu, Liviu Rotaru, Claudia Pop; ing. Marian Stan, Continental Teves Franckfurt.
Perspectivă transdisciplinară: prof. Dr. Georgeta Cozma, coordonator Echipa Multitopuchcnme și Atelier Transdisciplinar.

Proiectul FAI – FRIENDLY ARTIFICIAL INTELLIGENCE – Mențiune – oferă soluții la întrebarea: ,,Cum poate omenirea să colaboreze cu Inteligențele Artificiale pentru a atinge un scop comun, pentru a susține strategii de dezvoltare durabile, în scopul protejării Pământului și biodiversității, de salvare a planetei vii, GAIA?”, echipa de proiect propunând o suită de Inteligențe Artificiale, care să permită colaborarea om-mașină, să crească capacitățile autonome și să regândească modul în care proiectăm și interacționăm cu  lumea fizica. Combinând design-ul inspirat de natură cu forța tehnologiei, echipa a propus un Design conceptual, care susține explorarea robotică minim invazivă, prin misiunile alocate. FAI sunt roboți și drone autonome, mobile, cu o configurație modulară, care pot să fie folosite în scopul salvării unor specii pe cale de dispariție sau să amplifice cunoașterea și expertiza oamenilor în diverse domenii ale cunoașterii și vieții. În plus față de misiunile generale, dronele și roboții vor avea misiuni personalizate.

Echipa de proiect: PatrikMihalca (XI A), Silvia Manoliu, Raul Handrău (X A).
Referențiștiințifici: prof. Claudia Pop, Liviu Rotaru; ing. Marian Stan (Continental Teves).
Concepție și perspectivă transdisciplinară: prof. Dr. GeorgetaCozma.

Juriul de specialitate a fost alcătuit din cercetători, inventatori, profesori din mediul academic, președintele juriului fiind jurnalistul și scriitorul Alexandru Mironov, Doctor Honoris Causa al Universității sucevene.

Dintre câștigătorii Concursului RoSEF 2018 se va selecta echipa reprezentativă a României pentru concursurile International Science and Engineering Fair (ISEF) din SUA, Environmental Science Fair (I-SWEEEP) din SUA, European Union Contest for Young Scientists (EUCYS), International Environment Sustainability Project Olympiad (INESPO) din Olandași Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) din EmirateleArabe Unite.

Un Comentariu la "Echipa Multitopuchcnme de la Colegiul National “Mihai Eminescu”, pe podium. A uimit juriul (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.