Sărbătoarea boldanilor. Povestea unui început, acum … la început de toamnă (Foto)

E sâmbătă (8 septembrie), în miez de zi, la câteva zeci de kilometri de Satu Mare. Un drum îngust o ia la stânga, desprinzându-se domol din Drumul European care “se pierde” mai încolo spre Beltiug, iar apoi șerpuiește departe în zare. E o liniște totală, doar motorul mașinii mai risipește calmul naturii.

La vreo 6 kilometri de șoseaua principală am ajuns la o răscrusce de drumuri. O luăm tot la stânga, pe un drum de pământ, așa cum știm că sunt drumurile de la țară, dacă ne punem să scotocim prin “cutia” amintirilor noastre din copilărie. Suntem la poalele Dealurilor Codrului, în mijlocul unei liniști greu de închis în strictețea unor cuvinte.

Blaga spunea că “… veșnicia s-a născut la sat”. Uitându-ne în jur, înclinăm să-i dăm dreptate. E atâta liniște în sat, încât pare o localitate pustie. Însă nu-i deloc așa. Oamenii s-au adunat la biserica din sat pentru a sărbători Sfânta Maria Mică. Și nu doar atât. După sfânta liturghie, boldanii, că despre satul Bolda (comuna Beltiug) este vorba în povestea noastră, sunt chemați la petrecere.

Câțiva oameni care își iubesc satul natal “au pus la cale” întâlnirea fiilor satului, unde boldanii, cu mic cu mare, au fost invitați la Căminul Cultural din localitate pentru a petrece împreună preț de câteva ore, punând la o parte grijile cotidiene.

După masa îmbelșugată de la Căminul Cultural, a urmat un moment artistic susținut de către Nicolae Mureșan și Nicolae Mureșan Jr., dar și de alți soliști ai locului.

Sărbătoarea boldanilor s-a încheiat apoi cu un bal, asigurat de către Adi de la Satu Mare și Florin Boldan.

Ce ar mai fi de spus ? Nu prea multe. Cert este că, acolo unde se pune suflet pentru a reînoda legături, a face un lucru bun și pentru a aduce împreună oameni care își iubesc locurile natale, nu are cum să rămână fără răsunet. Iar la anul, Sărbătoarea Boldanilor va continua, având la rădăcină aceeași dăruire de care s-a dat dovadă la ediția din acest week-end. Și de ce nu (?), peste ani și ani, să se vorbească despre întâmplările frumoase de la poalele Dealului Codrului și nu în ultimul rând despre inițiatorii unei frumoase sărbători … de la început de toamnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.