Proiecte sustinute de Ministerul Culturii, in Anul Centenarului Marii Uniri

4 dintre cele 12 proiecte propuse de Consiliul Județean Satu Mare și instituțiile subordonate, au fost selectate, până în prezent, pentru a fi susținute financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului de aniversare a Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial. În cele trei sesiuni de selecție de până acum, Consiliul Județean a obținut o finanțare în valoare totală de 587.000 de lei.

28.000 de lei vor fi alocați pentru proiectul „Aurel Popp și Marele Război”. Inițiat de Muzeul Județean Satu Mare, proiectul prevede realizarea unei expoziții care să prezinte publicului sătmărean lucrările de grafică ale artistului Aurel Popp, lucrări care au ca subiect Primul Război Mondial. Alături de această expoziție, Secția Artă a Muzeului Județean dorește să realizeze și un album cu lucrările pe care artistul le-a realizat chiar în timpul Primului Război Mondial.

Un alt proiect care se bucură de o susținere financiară în valoare de 165.000 de lei, se numește „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. Proiectul va fi implementat de Biblioteca Județeană Satu Mare și își propune descoperirea unor fotografii cu valoare documentară, reprezentative pentru județul Satu Mare și pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale, fotografii relevante pentru perioada secolului care s-a scurs de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Expozițiile și albumul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini” vor sintetiza 100 de ani de istorie.

„Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din județul Satu Mare”, este cel de-al treilea proiect care a obținut finanțare. Vor fi alocate fonduri în valoare de 350.000 de lei, iar proiectul depus și câștigat de Consiliul Județean Satu Mare, va fi implementat de restauratori de la Muzeul Județean. Proiectul este menit să schimbe faţa monumentelor şi mormintelor de război din judeţul Satu Mare, cele mai multe dintre acestea aflându-se într-o avansată stare de degradare. Cu banii obținuți de la Ministerul Culturii, aproximativ 40 de monumente cu o stare de conservare deficitară se vor bucura de o reabilitare profesionistă.

Cel de-al patrulea proiect pe care Ministerul Culturii a ales să-l susțină financiar se numește „Dr. Vasile Lucaciu și moștenirea sa culturală: Reuniunea de cântări și muzică Vasile Lucaciu din Satu Mare”. Ministerul a rezervat 44.000 de lei pentru proiectul ce își propune să prezinte atât specialiştilor cât şi publicului larg istoria acestei reuniuni care a vitalizat viaţa culturală românească de după Marea Unire. Muzeul Județean Satu Mare este instituția care va implementa proiectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.