Comorile (ne)stiute ale Satmarului. Biserica Nemtilor din Batarci

Una dintre comorile Sătmarului este și “Biserica Nemților” din Batarci. Lacasul de cult este de rit romano-catolic si se afla pe strada Nemtilor din localitate. Povestea incepe undeva pe la inceputul veacului trecut, la cativa ani inainte ca lumea sa fie “bantuita” de umbra Primului Razboi Mondial.

Puțini sunt cei care stiu că înaintea Primului Război Mondial, in anul 1910, un grup de coloniști germani s-au stabilit la Batarci.

Nu erau multi. Documentele vremii vorbesc despre un numar de 65 de familii care atunci își căutau un trai mai bun, ajungand astfel în Țara Oașului, la Batarci. Odata ce s-au asezat in noua lor “casa”, mica comunitate și-a ridicat o biserică din piatră, un monument unic în județul Satu Mare, de o frumusețe și stranietate aparte, dar care din păcate, a fost neglijată si ignorata.

Constructia lacasului de cult a fost terminata în anul 1938, iar în 1939, chiar in pragul declansarii celei de-a doua conflagratii mondiale, biserica a fost sfințită.

Temandu-se de unele represalii, in anul 1944 mai multe familii germane au plecat din localitate. Insa, urmașii celor plecați, stabiliți în Austria și Germania, sub îndrumarea preotului Paul Czepeczauer din Tarna Mare au renovat în anul 2004 această biserică abandonată de peste 60 de ani, reparând acoperișul și înlocuind geamurile.

Biserica a rămas în picioare, dar din păcate după moartea preotului Czepeczauer, acest monument pare a fi acum abandonat. Poate că o reluare a legăturilor cu urmașii nemților plecați ar putea revitaliza această biserică și atunci Biserica Domnului ar prinde iarăși viață și printr-un efort local și județean, lăcașul acesta frumos ar putea intra într-un circuit turistic interesant, ca simbol al rezistenței credinței.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.