Stiati ca … ? Iata cateva curiozitati istorice …

Statuetele apartinand culturii Hamangia ce au fost descoperite in anul 1956 la Cernavoda sunt considerate a fi capodopere ale artei primitive universale; acestea au o vechime de 5.500-6000 ani (3500 -4000 i.e.n.)

In spatiul carpato-dunarean, sursele arheologice si documentare ne revela, venita probabil deja din al doilea sau chiar al treilea mileniu inaintea erei noastre, prezenta unei ramuri indo-europene. Pe reprezentantii ei unii i-au numit daci (in special inTransilvania), altii i-au numit geti (in Muntenia, Dobrogea si pana in Basarabia)

Geto-dacii par a fi avut o singura zeitate principala: Zamolxis. Geto-dacii credeau in nemurire.

Bendis este Zeita din mitologia dacica adorata de stramosii nostri ca zeita a Lunii, a padurilor, a farmecelor, a noptii si poate ca zeita magiciana. Ea era patroana dragostei si a maternitatii. Herodot mentioneaza zeita Bendis ca find imprumutata de traci de la daci.

Columna Traiana care istoriseste razboiul daco-roman si infrangerea lui Decebal (105-106 d.Hr.) este o adevarata comoara pentru istorici si etnologi. Pe aceasta columna, se incolacesc de jos in sus, basoreliefuri povestind toata desfasurarea cuceririi Daciei, ca intr-o „banda desenata” in care putem nu numai urmari fazele razboiului, ci si descoperi care erau portul si armele din ambele tabere, chiar si portul femeilor dace, si ce fel de vite se cresteau in tara etc.

Este posibil ca Marele Basarab I intemeietorul, cel care a unificat voievodatele si cnezatele de la sud de Dunare, sa fi fost de origine cumana. Numele sau este un nume cuman.

Porecla lui Radu, zis „Cel Frumos” (fratele lui Vlad Tepes), este o porecla cu iz ironic, pentru ca-i placuse, pe cand era tanar ostatic in Turcia, sultanului Mehmed al II-lea!

În civilizaţia inca se considera că doi oameni sunt căsătoriţi în momentul în care făceau schimb de sandale.

În evul mediu oamenii obişnuiau să bea pudră de aur amestecată cu apă pentru a scăpa de dureri.

Primul zbor cu un balon a durat 23 de minute, vreme în care s-au parcurs 5,5 mile.

Cel mai scurt război din istorie s-a purtat între Marea Britanie şi Zanzibar în 1896. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.

China este prima ţară care introduce banii de hârtie, dar Suedia (Banca Sedlar) emite prima bancnotele.

Leonardo da Vinci putea să scrie cu o mâna şi să deseneze cu cealaltă.

Mai bine de 5600 de oameni au murit în timp ce lucrau la construcţia canalului Panama.

Aztecii din America centrală foloseau sânge animal amestecat cu ciment drept mortar pentru clădiri.

Chinezii din vechime tratau dizinteria cu marijuana.

În cel de-al doilea razboi mondial s-au implicat 57 de ţări.

În 1917 Margaret Sanger ajunge în închisoare vreme de o lună pentru înfiintarea primei clinici în care se poate face avort.

După războiul civil din SUA, între 33 şi 50% dintre bancnotele aflate în circulaţie sunt false.

Petru cel Mare l-a executat pe amantul soţiei sale şi a obligat-o să păstreze capul său într-un borcan cu alcool în dormitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.