S-a semnat actul de înfrățire. Ce are de câștigat județul Satu Mare (Foto)

Județul Satu Mare s-a înfrățit în data de 24 iunie cu Districtul Ostalb din Landul Baden-Wurttemberg, Republica Federală Germania. Acordul de înfrățire dintre cele două județe a fost semnat într-un cadru festiv la Consiliul Județean Satu Mare.

În deschiderea festivității au fost intonate imnurile României, Republicii Federale Germania și Uniunii Europene, în interpretarea sopranei Valentina Pușcaș. La eveniment au participat delegații ale celor două orașe, formate din consilieri județeni, primari și reprezentanți ai unor asociații din domenii de interes comun.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, i-a salutat pe oaspeți și s-a declarat bucuros că semnarea Înțelegerii de Cooperare are loc într-o zi cu multiple semnificații. În data de 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei, este Ziua protectorului județului Satu Mare, Sfântul Ioan Botezătorul, iar Festivalul Vinului Sătmărean întregește paleta sărbătorilor care au loc în această zi importantă pentru județ.

“Astăzi am venit să semnăm acest acord de înfrățire care reprezintă o șansă pentru dezvoltare, un pas înainte în implementarea proiectelor interregionale comune.

Semnarea acestui document vine ca o încununare a discuțiilor și vizitelor reciproce din ultimii ani, iar dincolo de munca depusă de fiecare dintre noi, cei prezenți la această masă și nu numai, reprezintă dorința noastră comună de a aparţine unui spaţiu interconectat şi omogen din punct de vedere al identităţii şi normelor europene. De asemenea, este un nou punct de legătură cu Europa occidentală, reducându-se astfel decalajele și barierele morale și culturale între țările noastre”, a afirmat Pataki Csaba, în cuvântul de deschidere a evenimentului.

La rândul său, prefectul județului Ostalb, Klaus Pavel, a mulțumit pentru primirea caldă de care s-a bucurat delegația germană și a arătat că semnarea Înțelegerii de Cooperare între cele două județe nu va reprezenta doar un schimb de experiență între instituții, ci se va concretiza în interacțiunea între locuitorii celor două județe și atragerea unor parteneriate comune, viabile.

“Din acest acord trebuie să rezulte un parteneriat plin de viață, care să profite de avantajele comune, să învețe din deosebirile noastre, să creeze noi cunoștințe. Da, avem caracteristici diferite în structurile noastre politice, provinciile noastre, economiile noastre și societățile noastre, dar avem rădăcini și legături comune, vechi de secole, care trebuie împrospătate și intensificate. Suntem o Europă a regiunilor- regiunile formează Europa. Una fără alta nu există. Legătura noastră în parteneriatul între județe contribuie la stabilizarea Europei. Acest lucru este acum mai important ca niciodată, cu toții am primit apelul de a construi Casa Europa, să o formăm și să o umplem cu viață”, a afirmat Klaus Pavel, în cadrul întâlnirii.
Actul care consfințește colaborarea dintre cele două regiuni a fost semnat de Pataki Csaba și Klaus Pavel.

În textul Întelegerii de Cooperare se arată că este necesară dezvoltarea și intensificarea acțiunilor și a proiectelor existente în domeniul gestionării deșeurilor, sistemului de educație, precum și a sistemului de sănătate. De altfel, înaintea evenimentului oficial de semnare a Înțelegerii de Cooperare a avut loc o ședință de lucru, în cadrul căreia s-au purtat discuții referitoare la cele trei teme principale de cooperare. La ședință au participat reprezentanții domeniilor de interes comun din cele două regiuni.

Odată cu semnarea actului, la nivel economic, se dorește stabilirea unor contacte concrete și promovarea schimbului de informații între companii, instituții și organizații. Părțile vor promova activități în domeniul culturii, turismului, sportului și vor sprijini inițierea unor proiecte comune.

Cooperarea dintre părți va depinde într-o mare măsură și de implicarea populației celor două județe. Prin urmare, se consideră a fi esențială sprijinirea întâlnirilor locuitorilor în cadrul evenimentelor organizate pentru publicul larg, creând astfel contacte între locuitorii orașelor și comunităților din cele două județe.

În cadrul întâlnirii oficiale, cei doi reprezentanți ai județelor Satu Mare și Ostalb, Pataki Csaba și Klaus Pavel, au ținut să le mulțumească în mod deosebit domnilor Josef Szepessy și Ștefan Weber, doi sătmăreni care deși sunt plecați de ani buni din țară, nu și-au uitat rădăcinile și fac tot posibilul să implementeze valorile țării de adopție în beneficiul comunității din care au plecat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.