Părintele Timotei, instalat în tronul Arhieresc. Au participat mii de credincioși (Fotogalerie)

Mii de credincioși din județele din nord-vestul României (și nu mai) au participat azi, 24 iunie la Ceremonia de Întronare al noului Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Timotei Bel (Sătmăreanul). Evenimentul, considerat pe bună-dreptate ca fiind unul istoric pentru județul nostru, a avut loc la Mănăstirea Scărișoara Nouă. 

Dintre oficialități la eveniment au participat: ministrul Tineretului și Sportului, deputatul social-democrat Ioana Bran, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, deputatul PSD, Octavian Petric.

Sâmbătă (23 iunie) seara la Mănăstirea Scărișoara Nouă a fost oficiată slujba de ipopsifiere a arhim. Timotei Bel, Arhiereu vicar ales al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Prin această rânduială, noul arhiereu vicar ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost anunțat și chemat oficial la treapta de episcop.

Slujba de ipopsifiere a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La suita de evenimente de la acest sfârșit de săptămână au participat mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și aproximativ 200 de preoți.

Ceremonia de Întronare a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de soborul de arhierei. După citirea documentului oficial de numire în noua funcție, Timotei Bel a primit veșmântul de arhiereu.

În luarea de cuvânt acesta le-a mulțumit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, episcopului Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Iustin dar și celorlalți arhierei care au avut încredere în el ca slujitor al Bisericii.

La ceremonia de astăzi au participat următorii ierarhi: IPS Andrei; PS Iustin; PS Andrei – Covasna; PS Petroniu – Salaj; PS Sofronie – Oradea; PS Timotei – Spania; PS Gurie – Deva; PS Nicodim – Severin; PS Siluan – Ungaria; PS Emilian Crisanul si PS Paisie Lugojanul.

Staretul Manastirii Scarisoara, Timotei Bel a fost ales in functia de Arhireu-Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, cu titulatura de Satmareanul in data de 24 mai 2018, de catre ierarhii intruniti in Sinod la resedinta Patriarhala.

Arhim. Timotei Bel s-a născut în localitatea Rohia, județul Maramureș, în data de 13 ianuarie 1974.

A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005. Din anul 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Din anul 2006 este doctor în Teologie – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.