Incendiu cu explozie langa Huta Certeze. Doua victime – exercitiu (Fotogalerie)

 

Un apel la numărul 112 anunță izbucnirea unui incendiu de pădure în zona Borcutul Punţilor – Mărăuşa în apropiere localitatea Huta Certeze, pădure ce aparţine Ocolului Silvic Negreşti Oaş.

Incendiul a fost observat de către un cetăţean, care efectua lucrări agricole pe un teren proprietate personală, situat la circa 1 km distanţă de locul incendiului. Acesta a înştiinţat despre izbucnirea incendiului apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă. Cauza probabilă a producerii incendiului – focul deschis în aer liber, făcut de un grup de excursionişti.

Situația se complică din cauza drumului greu accesibil în zonă, a lipsei unei rezerve de apă și, ulterior, din cauza unei explozii, în urma căreia au rezultat două victime și a identificării mai multor elemente de muniţie neexplodată, rămasă din timpul celui de-al II-lea Război Mondial.

Acesta este, pe scurt, scenariul exerciţiului cu forţe şi mijloace în teren pentru stingerea unui incendiu la Ocolul Silvic Negreşti-Oaş, desfășurat zilele trecute, care a avut ca principal scop: verificarea viabilităţii Planului propriu de intervenţie împotriva incendiilor în masă, a Planului operativ de intervenţie pentru stingerea incendiilor de proporţii izbucnite la fondul forestier al Ocolului Silvic Negreşti Oaş şi îmbunătăţirea conţinutului acestora, pe baza concluziilor şi învăţămintelor desprinse pe timpul desfăşurării exerciţiului şi a celor reieşite din intervenţiile la incendiile de pădure.

La acest amplu exercițiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al județului Satu Mare a participat cu 53 de cadre militare, cu trei autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD-EPA, o autospecială pentru intervenții pirotehnice, o autospecială de primă intervenție și comandă și un autobuz pentru transport persoane.niu, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Negrești Oaș, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Certeze, Ocolului Silvic Negreşti Oaş.

Exerciţiul a început cu câteva zile înainte, cu partea de antrenamente şi verificări, iar pe parcursul desfășurării acestuia, activităţile au decurs conform graficului şi planificărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.