Cat costa Monumentul Eroului Necunoscut ? Stadiul proiectului

Mai este nevoie de suma de aproximativ 20.000 de euro pentru realizarea Statuii Eroului Necunoscut, a declarat presedintele Asociatiei Civice “Tempora” Satu Mare, Voicu Sichet, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc azi, 4 iunie, in sala mica de sedinte a Palatului Administrativ. Pana in prezent s-au strans aproximativ 30.000 de euro.

La intalnirea cu presa au participat: prefectul Darius Filip, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, directorul Directiei pentru Cultura Zamfir Danciu dar si reprezentantul Consiliului Judetean Satu Mare si al Asociatiei “Regina Maria”.

Pana in prezent au fost obtinute mai multe avize, dar inca sunt necesare si alte documentatii pana la inceperea efectiva a lucrarilor. Initiatorii proiectului doresc ca statuia sa fie inaugurata de 1 Decembrie, pentru a marca asa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri.

Potrivit celor declarate de Voicu sichet, statuia va avea o inaltime de 5,20 metri.

Statuia ar urma să fie amplasată în zona stației de taxiuri vis-a-vis de ceasul electric.

Realizată la începutul veacului trecut, Statuia Eroului Necunoscut a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial. Acesta a fost inaugurat la data de 1 decembrie 1922.

Așa cum se vede pe fotografiile atașate acestui articol, monumentul a fost amplasat în actualul Centru Vechi, aproximativ în zona în care în zilele noastre se află stația de taxiuri vis-a-vis de Ceasul Electric (din vecinătatea Casei de Modă).

Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica.

Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919.

Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu):

Viitor de aur țara noastră are
Şi prevăz prin secoli a ei înălţare.

În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, iar în jurul anului 1940 a dispărut fără urmă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.