Greutatea ghiozdanului, reglementată prin lege

Potrivit unui proiect de lege depus in parlament, greutatea ghiozdanului cu care un elev merge la școală nu poate fi mai mare de 10% din greutatea corporală a acestuia.

„Prezenta propunere legislativă prevede amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin introducerea unui nou articol, astfel încât “volumul şi greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depăşi 10% din greutatea corporală a elevului. Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor şi creşte riscul apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiştii susţin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator şi chiar a sistemului nervos”, se arată în motivarea proiectului.

„Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe şcoli au decis să achiziţioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil să îşi poată depozita materialele necesare activităţii şcolare zilnice (cărţi, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepţia şi nu regula. De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 şi 7 kg în condiţiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depăşească 2,5 -3kg”, susţine initiatorul proiectului, deputatul Ovidiu Alexandru Raețchi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.