Episcopul Maramureşului şi Sătmarului îşi sărbătoreşte ziua onomastică

Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Parintele Iustin îşi aniversează azi, 1 iunie ziua onomastică: Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful este ocrotitorul spiritual al Preasfinţiei Sale.

Cu acest prilej, Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de felicitare.

PS Iustin s-a născut la data de 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, județul Maramureș.

După terminarea clasei a VIII-a a luat contact pentru prima data cu viața monahală de la Mănăstirea „Sf. Ana” din Rohia, unde i-a cerut arhimandritului Serafim Man, starețul de atunci al mănăstirii, pentru a-și petrece acolo vacanțele.

Mai târziu, acesta a urmat Seminarul Teologic pe care l-a absolvit în anul 1983. În acelasi an, a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984 preot. Voturile monahale le-a depus în anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca naș de călugărie pe Preasfințitul Justinian Chira, cel care l-a și hirotonit întru diacon și preot.

În 1988 și-a continuat studiile în teologie, fiind admis la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu. Începând cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii „Sf. Ana” Rohia.

Titlul de licențiat în teologie l-a obținut în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În anul 1994, la propunerea Preasfințitului Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, la data de 22 martie, primind titulatura de „Sigheteanul”, iar în data de 17 aprilie 1994, a fost hirotonit arhiereu.

În Sfântul Sinod, Preasfințitul Iustin Sigheteanul face parte din Comisia pentru Doctrină, Viață monahală și Misiune socială.

Totodată, este președintele Fundației culturale „Nicolae Steinhardt” înființată pe lângă Mănăstirea Rohia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa din 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.