Un satmarean va reprezinta Romania la “Noaptea Literaturii Europene” de la Lisabona

Scriitorul Radu Sergiu Ruba, originar din Ardud (judetul satu Mare) va reprezenta tara noastra la Noaptea Literaturii Europene, un eveniment de prestigiu care se va organiza in acest an, in data de 9 iunie, la Lisabona.

La cea de-a VI-a ediție a celei mai literare seri din Lisabona, vor participa autori din 6 țări: Cehia, Croația, Franța, Italia, România și Spania. Anul acesta, România va fi reprezentată la NLE de Radu Sergiu Ruba, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Autorul român și omul de radio portughez Gonçalo Câmara vor citi alternativ în limba română și respectiv, în limba portugheză, fragmente din romanul autobiografic “O vară ce nu mai apune”. Cele 10 sesiuni de lectură vor avea loc în Claustrul Academiei de Științe din Lisabona, una dintre cele mai vechi instituții științifice naționale lusitane, fondată în 1779.

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, în Auditoriul APEL – Asociația Portugheză a Editorilor și Librarilor, din cadrul Târgului de Carte de la Lisabona, va avea loc o masă rotundă cu participarea scriitorilor prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2018: Olga Stehlikova (Cehia), Damir Karakas (Croația), Laetitia Colombani (Franța), Errico Buonanno (Italia), Radu Sergiu Ruba (România) și Felipe Benitez Reyes (Spania). Evenimentul va fi moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator și actualul prezentator al programului TV „Ultimul stinge lumina“ (RTP3).

Anul acesta Noaptea Literaturii Europene (NLE) se va desfășura la Lisabona în data de 9 iunie, între orele 18.00 și 23.30, în nouă spații diferite din zona Bairro Alto. De-a lungul serii, începând cu ora 19.00, vor avea loc sesiuni de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea unora dintre autori și a 14 personalități portugheze. Sesiunile de lectură, cu intrarea liberă, vor avea o durată de 15 minute și se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Noutatea de anul acesta este participarea în cadrul NLE a Companiei Maior care, sub bagheta compozitorului și poetului Miguel Azguime, va prezenta începând cu ora 18.00, la liceul Passos Manuel, un moment artistic de teatru, dans și muzică, plecând de la poemele unor celebri autori portughezi.

Radu Sergiu Ruba (14.10.1954 Ardud, jud. Satu Mare) este scriitor, traducător și jurnalist. La 11 ani şi-a pierdut complet vederea. A absolvit Institutul pentru Orbi din Cluj și Facultatea de Limbi Străine, specializarea franceză-engleză, din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost redactor șef la Revista Litera Noastră editată și în alfabetul Braille, a publicat numeroase volume de poezie și proză scurtă și a apărut în antologii din România, Australia, Bulgaria, Ungaria, Franţa şi Statele Unite. Romanul din care va citi fragmente, distins cu premiul Academiei Române în 2016, a fost tradus în limba engleză şi publicat pe Amazon sub titlul Blind man’s light. Autorul a fost recompensat şi cu alte premii naționale și internaționale, iar în 2008 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler de către Preşedintele României. În prezent este realizator de emisiuni la Radio România Actualități.

După modelul din ultimii ani, NLE a fost integrată în cadrul Sărbătorilor Lisabonei (Festas de Lisboa), eveniment major organizat de primăria oraşului Lisabona alături de firma municipală EGEAC și dedicat Sfântului Anton, protector al orașului, ce se bucură anual de 1,5 milioane de spectatori portughezi și străini și de o promovare mediatică copleșitoare. Lonely Planet a desemnat această manifestare drept unul dintre cele mai de succes festivaluri ale lunii iunie, comparabil cu serbarea solstiţiului de primavară din Stonehenge (Marea Britanie) sau cu Regatta Sfântului Ranieri (Italia).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.