Un nou caz de pesta porcina africana in judetul Satu Mare

Virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, informeaza azi, 31 mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În urma notificării primite din partea Direcţiei Silvice Satu Mare, conform procedurilor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Satu-Mare s-a deplasat în zona unde a fost găsit mistreţul mort (o femelă în vârstă de aproximativ 12 – 14 luni). Respectându-se toate condiţiile de biosecuritate, cadavrul a fost transportat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, pentru examene de laborator. Probe prelevate de la mistreţul mort au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, unde a fost confirmat diagnosticul de pestă porcină africană, în data de 29 mai”, se spune într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, posibila modalitate de contaminare a mistreţului găsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreţi purtători ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, ţări unde boala a fost diagnosticată în mediul silvatic.

„Urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea informării şi adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabileşte Programul Naţional de Control şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană”, precizează ANSVSA.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.