Hotelul “Dacia” si cuptoarele dacice de la Mediesu Aurit, un monument si un sit de patrimoniu

Azi, 30 mai, prefectul Darius Filip a condus şedinţa Colegiului Prefectural. Conform ordinii de zi propuse, şedinţa a început cu o informare privind activitatea Direcţiei pentru Cultură Satu Mare privind clasificarea şi evidenţa monumentelor istorice de la nivelul judeţului Satu Mare datele fiind prezentate de către Zamfir Danciu – director executiv.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, are 80 de atribuţii structurate pe domeniile: patrimoniu cultural imobil, monumente de for public, patrimoniu tehnic și industrial, patrimoniu arheologic, patrimoniu cultural mobil, patrimoniu imaterial, muzee/colecţii publice și private, proiecte și programe culturale. Din punct de vedere valoric, lista monumentelor istorice cuprinde următoarele categorii: grupa A – monumente istorice de valoare naţională sau universală, grupa B – monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

În continuare directorul executiv – Zamfir Danciu a vorbit despre cele mai mari şi importante patrimonii deţinute de judeţul Satu Mare. Situl arheologic de la Medieşu Aurit Şuculeu se întinde pe o suprafaţă de aprox. 25 de ha pe terasa sudică a râului Racsa, amplasament favorabil pentru locuirea umană. Situl arheologic reprezintă cel mai mare centru de producţie ceramică din spaţiul european situat în afara fostului Imperiului Roman. Cuptoarele au un caracter unicat în Europa Centrală, având dimensiuni ce depăşesc uneori un diametru de 200 de cm.

Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale urbei nostre, considerat chiar simbolul oraşului Satu Mare, este hotelul ”Dacia”. Clădirea hotelului „Dacia” a fost construită pe locul fostei Primării a oraşului, aşa-numita „Casă cu turn”, ridicată în stil baroc în 1777. În anul 2008 s-a dorit consolidarea, restaurarea şi reamenajarea clădirii, an în care s-au obţinut avizele necesare. Lucrările sau demarat în februarie 2009, concretizându-se prin extinderea beciului existent incluzând întreaga clădire şi prin decaparea tencuielii de pe pereţii interiori. S-a început consolidarea din beci şi s-a urcat prin cămăşuirea pereţilor şi a stâlpilor de susţinere până la nivelui etajului întâi, moment în care, în august 2009, din lipsa resurselor financiare, lucrările s-au oprit. Clădirea se află şi azi într-o stare de degradare continuă expusă intemperiilor.

Cel mai valoros monument de for public din municipiul Satu Mare este statuia marelui om politic, conducător al Mişcării Memorandiste, Dr. Vasile Lucaciu. Fiu al plaiurilor sătmărene, născut în localitatea Apa, Vasile Lucaciu a fost puternic legat de oraş, trecând aici în nefiinţă la 28 decembrie 1922. Dorinţa de a ridica un monument în cinstea marelui luptător pentru drepturile românilor a fost concretizată în 1935, când a fost organizat un concurs în vederea realizării unei statui pe măsură.

Au fost amintite şi următoarele patrimonii: Catedrala romano-catolică „Înălţarea Domnului”, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica reformată cu lanţuri, Turnul Pompierilor, Palatul Justiţiei, Biserica reformată din Acâş, Mănăstirea franciscanilor “Sf. Anton” din Căpleni, Ansamblul castelului Károlyi din Carei, Monumentul Ostaşului Român din Carei şi Casa memorială „dr. Vasile Lucaciu” din Apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.